Летище София сменя информационната си сестема

Главната информационна система на Летище София ще бъде изцяло сменена в следващите месеци, съобщиха от пресцентъра на летището. От 18 ноември до 2 декември ИТ компании, включително български, могат да заявят интерес и да подадат оферти до 23 декември, съобщават от аерогарата.

„Системата за управление на летищните операции – AOMS е гръбнакът на дигиталните процеси на летището и обхваща дейностите от регистрация за полет, управление на полетните изходи, салоните за гости, самолетните стоянки, полетната информация и много други операции на територията на аеропорта, свързани с обслужване на пътници, самолети и багаж. Новата система ще позволи значително по-ефективно управление на ресурсите и ще замести голямо количество остарели ръчни процеси, които се изпълняват в момента“, допълват от летището.

По плана за дигитална трансформация на летището са предвидени 10 млн. лева. Дигитализацията на процесите, внедряване на нови системи, нов сайт и мобилно приложение са част от стратегията на аерогарата за подобряване на пътническото преживяване и за по-добра ефективност, допълват от Летище София.

На 24 ноември Летище София обяви тръжна процедура с предмет „Система за планиране на ресурсите на компанията“ (ERP), съобщиха от аеропорта. Системата позволява автоматизиране на оперативните и финансови ангажименти вътре в компанията, както и на тези към клиенти и контрагенти – например доставки на стоки, обработка на поръчки, парични плащания и много други, допълват от летището.

Само преди дни летището обяви тръжна процедура за изработване на идеен и технически проекти за обновяване на Терминал 2.

През април 2021 г. столичното летище бе отдадено на концесия за срок от 35 години на „СОФ Кънект“ АД. Компанията принадлежи към инвестиционния фонд Meridiam и се ползва от експертния опит на летище Мюнхен.

Неотдавна операторът на столичното летище обяви мащабна инвестиционна програма на стойност над 1,2 млрд. лв., от които близо 140 млн. лв. са за първите 5 години.

Четете още

Избор на редактора