Лидерите на ЕС обсъждат план за Европа без руски газ

Лидерите на ЕС обсъждат днес в Брюксел план за Европа без руски газ, предаде Ройтерс. Ден след като бе анонсирано бъдещото членство на Украйна в Общността, ръководителите на 27-те държави, се очаква да поискат от Европейската комисия да осигури енергийни доставки на достъпни цени, в отговор на газовия рекет на Москва.
Комисията досега не е представила никакви предложения, тъй като въпросът е много сложен и разделящ, като някои държави смятат, че цената на вноса може да се отрази зле на пазара и да влоши още повече ситуацията.
Германският министър на икономиката Роберт Хабек предупреди, че страната му върви към недостиг на газ, ако руските доставки останат на нивата в момента и някои индустрии ще трябва да бъдат затворени през зимата.
„Компаниите ще трябва да спрат производството, да уволнят работниците си, веригите за доставки ще се сринат, хората ще задлъжнеят, за да плащат сметките си за отопление“, каза той пред сп. Der Spiegel, добавяйки, че това е част от стратегията на руския президент Владимир Путин за разделяне на страната.
Италианските вестници съобщиха в петък, че Рим е призовал лидерите на ЕС да се съберат отново за извънредна среща в средата на юли, за да обсъдят евентуално ограничение на цената на руския газ, за което настоява италианският премиер Марио Драги. Те също така ще подчертаят, че техните икономики остават фундаментално силни и се ангажират да бъдат единни в отговор на предизвикателствата, породени от войната.
Инфлацията в 19-те страни в Еврозоната достигна най-високите си нива – над 8%, и ЕС очаква икономическият растеж да спадне до 2,7% тази година.

Четете още

Избор на редактора