Лукашенко цъфна: Окупираното – окупирано, спирайте войната

Западът, Украйна и Русия трябва да се споразумеят за прекратяване на конфликта, за да се избегне „бездната на ядрената война“, заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко в ексклузивно интервю за Агенция „Франс прес“.

Той разясни, че Украйна трябва да приеме загубата на окупираните от Русия Източна и Южна Украйна. „Това вече не се обсъжда. Това можеше да се обсъжда през февруари или март“, каза Лукашенко, без да се интересува какво мисли по този въпрос украинският народ.

67-годишният диктатор, който командва Беларус от близо 3 десетилетия, настоява, че властите в Киев могат да прекратят войната, ако подновят преговорите с Москва и приемат нейните искания.

„Трябва да спрем, да постигнем споразумение, да сложим край на тази бъркотия, операция и война в Украйна. Да спрем и тогава ще измислим как да продължим да живеем… Няма нужда да продължаваме. По-нататък се намира бездната на ядрената война. Няма нужда да се стига дотам“, изяви миротворческите си качества диктаторът.

Естествено, според него Западът е виновен за всичко. „Вие разпалихте тази война. Вие разпалихте войната и я продължавате“, заяви Лукашенко и не пропусна да озвучи кремълските опорни точки: „Ако Русия не ви беше изпреварила, членовете на НАТО щяхте да се организирате и да нанесете удар срещу нея“.

Беларус служи като плацдарм за войната на Русия в Украйна, но Лукашенко досега избягваше да бъде активна страна в конфликта, въпреки многократните настоявания на Путин да атакува южната си съседка.

Лукашенко призна, че управлява авторитарна държава. „Да, нашата система на власт е по-строга. Дори не изключвам думата „авторитарна““, каза той. И отхвърли „приказките“ за стотици лишени от свобода, участвали в протестите срещу манипулираното му преизбиране за президент през 2020 г.

Четете още

Избор на редактора