Лято 2022: повече туристи, по-скъпо и ниски печалби

Тази година се отбелязва ръст на туристите по българското Черноморие. Въпреки това печалбите не са по-добри. Това коментира министърът на туризма Илин Димитров. В интервю за Нова той отчете спад на туристите по морето с 19% спрямо 2019 г., но данните показват ръст с 50% спрямо пандемичната 2020 г. „По-висок брой туристи не значи по-добри печалби”, коментира той, като обясни тенденцията със скока на цените.

Към момента спрямо миналата година запазваме броя български туристи, но са регистрирани 3.5 милиона пътувания на българи извън страната, главно в Турция и Гърция.

Според Илин Димитров България трябва много повече и за много повече пари да се рекламира пред света. „Нашият облик пред света е 2 стотни от процента БВП. Аз бих гонил 1 процент от БВП, за да можем да изградим един добър имидж на страната ни и една чудесна маркетингова стратегия, защото това продава – как изглежда страната навън”.

По думите му страната ни трябва да акцентира върху природата, СПА, винен и културен туризъм. “Искаме да представяме българско вино с хубави етикети, представящи нашата история. И подаръци, които също представят историята и културата ни“, коментира министърът.

По думите му трябва да се работи за “бранд “България”. В момента страната ни влизала в една категория с дестинации като Македония и Румъния.

Димитров каза също, че българите може да си почиват с ваучерите за храна, а идеята е това да е първа стъпка към обособяване на специални ваучери за туризъм.

На въпрос за парите към хотелиерите, приютили украинските бежанци, министърът отговори, че до края на тази седмица ще се изчистят 99% от забавените плащания в първата част на програмата, а ще ги преведат следващата. Отново тази седмица трябва да се реши и как ще продължи програмата.

Четете още

Избор на редактора