Майкъл Дъглас ще получи почетна Златна палма в Кан

Холивудският ветеран Майкъл Дъглас ще добави към дългия си списък от признания още едно: филмовият фестивал в Кан ще му присъди престижната Златна палма.

Организаторите на най-големия филмов фестивал обявиха, че ще почетат двукратния носител на Оскар по време на церемонията по откриването на фестивала на 16 май.

„Дъглас ще получи признание за своята блестяща кариера и отдаденост на киното“, се казва в изявление на организаторите на 76-ия филмов фестивал в Кан.

78-годишният Дъглас е известен с широк спектър от филмови роли, включително филми като: „Китайски синдром“, „Низки страсти“, „Ден на лудостта“, „Моят живот с Либераче“, всички от които бяха показани в Кан.

„Всеки път, когато съм в Кан, сякаш дишам чист въздух. Кан винаги е предлагал прекрасна платформа за смели творци, артистична дързост и превъзходство в разказването на истории“, каза Дъглас, известен и с хитовете „Уолстрийт“ и „Фатално привличане“.

„От първото ми идване тук през 1979 г. за „Китайски синдром“ до последната премиера на „Моят живот с Либераче“ през 2013 г., фестивалът винаги ми е напомнял, че магията на филма не е само в това, което виждаме на екрана, но също и в способността му да влияе на хората по света“, добави той в изявление до медиите.

Сред предишните носители на наградата са покойната френска режисьорка Агнес Варда и актрисата Джоди Фостър.

Четете още

Избор на редактора