Малко нови с ковид. Във Варна вече с маски на закрито

За последното денонощия са регистрирани 479 новозаразени с ковид. Направени са една 1903 теста. Като се тегли чертата става ясно, че 25,17% от тестваните са дали положителен резултат. Трима са загубили битката с вируса.

Постъпилите в болница за денонощието са 23 човека, а общият брой на хоспитализираните към момента е 977 души. В интензивни отделения в момента има 56 човека с двама повече в сравнение с предишното денонощие. Излекуваните през последното денонощие са 380 човека.

Да не забравяме, че това са данни от уикенда и ще има случаи от последните два дни ще бъдат регистрирани през седмицата.

От днес във Варна маските на закрити обществени места става задължително. Заповедта за областта важи за целия август. Ако заболеваемостта започне да спада, мерките ще бъдат отменени преди крайния срок.

Драстични мерки в борбата с коронавируса на този етап не се очакват. Доближаваме плато на КОВИД вълната, особено в София. Това коментира пред Нова проф.Тодор Кантарджиев, епидемиолог, консултант по здравните въпроси към Столичната община.

„Микробиологията на вируса много се промени. Вече е многократно по-лек. Не е станал като грип, два пъти е по-опасен, но не са необходими мерки като в началото. Сега трябва само контролиране”, уточни той.

Проф. Кантарджиев бе категоричен, че е добре в  градския транспорт да се носят маски.

Специалистът поясни, че минаваме на втория етап от плана за борба с пандемията, което означава, че маските ще се върнат на местата, където има струпване на хора.

Четете още

Избор на редактора