За единадесета година възрожденският град Елена посреща хиляди гости за Празника на еленския бут. Майсторите балканджии днес и утре ще демонстрират кулинарното си изкуство.
Повече от 1500 еленски бута са приготвили за гостите си домакините.
Освен прословутият еленски климат, който е задължително условие за неповторимия вкус на деликатеса от свинско месо, балканджиите имат и тънкости за неговото приготвяне, разказва потомственият еленски майстор Пенчо Трухчев:
„Месото е от български производители, стараем се качеството да не се променя с времето. Единственият консервант, който ползваме, е само сол. Зрее в естествена сушилня, на проветриво място. Изчакваме минимум една година, година и половина“, обяснява той.
Еленските майстори ще представят пред гостите на града и тънкостите на касаплъка, а концерти ще изнесат много фолклорни изпълнители. /БНР