МВР поиска скоростта по магистралите да се намали от 140 на 130 км/ч

МВР поиска скоростта по магистралите да се намали от 140 на 130 км/ч. Проектът ще бъде внесен за одобрение в Министерския съвет, а след това предложен за гласуване от депутатите. Това обяви вчера зам.-главният секретар Станимир Станев.

Текстовете бяха изготвени още през пролетта, но така и не стигнаха до предишното Народно събрание, тъй като правителството падна и то бе разпуснато. Сега са нанесени промени и проектът отново ще бъде внесен в Министерския съвет за одобрение, а след това и в парламента.

По-високата скорост по магистралите бе разрешена през 2012 г. по време на първото правителство на ГЕРБ. Тогава един от аргументите беше, че никой така или иначе не спазва ограничението, особено при движение с по-нова и мощна кола.

Междувременно, за 11 години в катастрофи по магистрали в България са загинали 529 души. Делът им се е увеличил от 3-5% до 9-10% от всички загинали през последните години, сочат данните на МВР.

„Превишената и несъобразена скорост са причина за 1/3 от произшествията със загинали в ЕС. Повече от 2100 човешки живота могат да бъдат съхранени всяка година, ако средната скорост на придвижване по европейските пътища се намали само с един километър“, коментира Станев.

Друга важна промяна в законопроекта е новият начин за връчване на санкции за пътни нарушения. Това е огромен проблем за МВР, а последствията от него са практическа безнаказаност за нарушителите.

Само от началото на годината полицията не е успяла да връчи над 500 000 електронни фиша. Със законопроекта се предлага санкциите да се връчват и от други служби извън МВР. Това означава, че наказателно постановление или фиш занапред може да бъде връчено и в общината.

В МВР са обсъждани и други мерки за пътната безопасност. Сред тях са ограничения за младите шофьори. Полицията смята, че трябва да бъде въведена забрана те да карат сами през нощта в първите месеци след като вземат книжка.

Четете още

Избор на редактора