МВР разби версията за взрива срещу Гешев

Главният прокурор Иван Гешев не е пътувал със семейството си по време на взрива срещу колата му на 1 май. Експлозията не е била достатъчно силна, за да пробие бронировката на автомобила и да нарани някого. Шефът на държавното обвинение е минавал по „обичаен“ маршрут като многократно е пребивавал на това място. Израелският експерт, огледал мястото на взрива, е пристигнал у нас час и половина по-рано, съобщи mediapool.bg.

Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев в парламента в петък. На практика казаното от него разбива на пух и прах версията на прокуратурата, че някой се е опитал да убие Гешев. На въпрос дали става дума за инсценировка Демерджиев заяви, че всички версии трябва да бъдат проверени.

Аз не знам дали е експерт. Бил е заведен там от следователите. Какво е правил там, трябва да отговорят наблюдаващият прокурор и следователите„, заяви Демерджиев по повод огледа на израелския експерт.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарече информацията, споделена от Демерджиев, шокираща.

Обичайно

Експлозията стана на пътя София-Самоков, а официалната версия на следствието е, че Гешев се е връщал от събитие в базата на прокуратурата на „Цигов чарк“.

Досега обаче няма обяснение защо е минал по този маршрут, който е доста встрани от обичайния за Велинград. „Цигов чарк“ е на яз. „Батак“ и обикновено в тази посока се пътува по магистрала „Тракия“.

Многократно е пребивавал на това място, от което се е връщал. И всъщност маршрутът, по който е преминавал почти винаги, е бил този„, заяви Демерджиев.

Прокуратурата има малка почивна база в Боровец. Демерджиев бе попитан дали Гешев живее в района, но не даде директен отговор.

Многократно пребивавал значи много често е бил там„, заяви вътрешният министър.

Без децата

Гешев е пътувал само с охраната си от НСО, стана ясно от думите на Демерджиев.
Спекулацията, че е бил със семейството си се появи след негово изявление пред сайта Епицентър. Гешев каза, че е добре, но се е притеснил за децата си.

Щетите по колата са незначителни, заяви още Демерджиев. По думите му единствената повреда е проникнала сачма в един от фаровете. Вътрешният министър многокоратно заяви, че това е колата с най-висока защита, с която държавата разполага. Автомобилът бил по-добре защитен и от този, ползван от президента.

Какъв е този експерт?

Демерджиев отговори на въпрос от съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов. Той попита и в какво качество на мястото на взрива е бил израелски експерт, цитиран от шефа на националнлото следствие Борислав Сарафов.

Този експерт по контратероризъм, както го описа самият Сарафов, остава обвит в мистерия. Заключенията му обаче изцяло подкрепят твърденията на прокуратурата, че експлозията е била опит за убийство, а не за сплашване. Сарафор говори за еквивалент на 3 килограма тротил, макар че на снимките от мястото не личи да има голяма дупка. Не се забелязва и поражения по пътя – асфалтът е здрав, а бордюрите са на мястото си.

Въпросният израелски експерт е пристигнал в България само час и половина преди взрива, обясни Демерджиев. Целта на посещението му е неясна, поне за вътрешния министър.

Аз не мога да се ангажирам, че този човек е експерт. Знам, че е посетил местопроизшествието същия ден. Знам, че същият ден по-рано е кацнал в София. Повече за този човек трябва да ви дадат отговори от прокуатурата и следствието, които са го завели на местопроизшествието. Аз знам достатъчно много неща, но не искам в момента да ги коментирам. Ако не бъдат изнесени от тези, които трябва да ги изнесат, ще ги изнеса аз„, каза вътрешният министър.

След взрива прокуратурата образува дело за тероризъм. За последно бе съобщено, че европейската агенция „Европол“ е поискала достъп до материалите по делото.

Отговор

Пред „24 часа“ говорителката на Гешев Сийка Милева заяви, че Демерджиев нямал достъп до материалите по делото. Отговорът ѝ не опроверга казаното от вътрешния министър по различните детайли от историята с взрива.

Ниската компетентност или политическата пропаганда не могат да оправдаят изказвания, които са в противоречие с конституцията и законите в страната„, заяви Милева.

Четете още

Избор на редактора