Медалистите от международни олимпиади влизат във ВУЗ без изпит

Българските деца гении, лауреати и медалисти от международни олимпиади, вече ще влизат без приемен изпит във ВУЗ.

Това гласуваха в пленарна зала днес 116 народни представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, а от „Възраждане“ се въздържаха. ПП и ДБ не бяха в зала, за да гласуват.

Измененията в Закона за висшето образование имат за цел да надградят настоящата политика за насърчаване на кандидат-студентите, които са лауреати в национални и международни олимпиади и са носители на медали от олимпиади в световни и европейски първенства, да могат да бъдат приемани във висши учебни заведения без приемен изпит.

Целта е те да бъдат задържани в българската система на висшето образование. Така депутатът Красимир Вълчев от ПГ  ГЕРБ-СДС представи Доклада на Комисията по образованието и науката за първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за висшето образоване, с вносители Томислав Дончев и група народни представители от 2 ноември 2022 г.

Другото предложение е да се създаде възможност научните институти да имат юридическа правоспособност, т.е. да бъдат самостоятелни юридически лица. В момента те могат да създават такива като звена във висшите училища, посочи Вълчев.

Целта е да се създадат условия за максимална гъвкавост при структуриране и преструктуриране на институтите, да се облекчи административната им работа.

По думите на бившия министър на образованието това не променя по същество структурата на научния институт, но предоставя възможност за формалното му обособяване като отделно юридическо лице с цел по-голяма оперативност и по голяма самостоятелност в дейността на института.

Четете още

Избор на редактора