Медведев на финал след обрат срещу Зверев

Даниил Медведев се класира за трети път на финала на Откритото първенство на Австралия по тенис, въпреки че губеше с 0-2 сета.

Третият поставен руснак направи обрат и спечели срещу шестия в схемата Александер Зверев от Германия с 5:7, 3:6, 7:6(4), 7:6(5), 6:3 след 4:21 минути игра в Мелбърн на „Род Лейвър Арина“. Това е втори успех на Медведев в турнира от 0-2 след този срещу Емил Руусувуори във втория кръг. Саша пък допусна първи подобен обрат след финала на Откритото първенство на САЩ през 2020 година, когато отстъпи на Доминик Тийм.

Зверев започна мача с два пробива и 4:1,Медведев за трети път на финал в  подпомогнат от по двете двойни грешки на съперника в сервис геймовете му. Медведев намери своя ритъм и върна единия брейк. При 5:4 германецът подаваше за спечелването на частта, но руснакът върна и втория пробив. Саша не трепна и отново направи брейк. Последва маратонски гейм, в който Зверев стигна до сетбол след разиграване от 51 удара и после взе частта след атрактивно надиграване на мрежата.

В следващата част роденият в Хамбург Зверев направи брейк за 3:2 при четвъртата си възможност. Той продължи да доминира и в деветия гейм проби отново Медведев, за да спечели и втория сет, предава БНР.

Никой не успя да пробие в третия сет, въпреки че московчанинът имаше общо три възможности. В тайбрека смяната на половините на корта дойде при 3:3 точки. Медведев стигна до два сетбола при 6:4 и реализира първия след бекхенд в аут на Зверев.

В осмия гейм на следващата част олимпийският шампион трябваше да спасява две точки за пробив преди да вземе подаването си за 4:4. Отново се стигна до тайбрек и в него размяната на полетата беше при 3:3 точки. Медведев стигна до сетбол след ретур къса топка и го реализира незабавно с отличен начален удар.

Руснакът успя да пробие при третата си възможност в петия гейм на заключителния сет и след това затвърди за 4:2. При 3:5 Зверев сервираше за оставане в двубоя, но Медведев стигна до мачбол и го реализира след като топката след удара на германеца се отклони в лентата на мрежата и излезе в аут.

Медведев завърши с 52 печеливши удара (14 аса) при 41 непредизвикани грешки (6 двойни). При Зверев балансът е 66 уинъра (14 аса) и 70 грешки.

За титлата в неделя руснакът ще спори с италианеца Яник Синер, който по-рано днес отстрани 10-кратния шампион в Мелбърн Новак Джокович.

Синер отстъпва с 3-6 в директните двубои срещу Медведев, но е спечелил последните три срещи, които бяха през миналата година. Това бяха финалите в Пекин и Виена и полуфинала на заключителния турнир на АТР в Торино.

Четете още

Избор на редактора