Медузи като космически кораби край бреговете на Антарктида

Гигантски медузи, които приличат на космически кораби с дебели пипала, които се подават от долната им страна, са докладвани от пътници на круизни кораби. Те са ги забелязали край бреговете на Антарктида, показва проучване, публикувано в списание Polar Research.

Гигантските медузи (Stygiomedusa gigantea), едни от най-големите безгръбначни хищници в морските дълбини, са изненадали гостите, возили се в подводница на оператора на круизни линии Viking в началото на 2022 г.

Според проучването, изследователите твърдят, че медузите са по-дълги от 5 метра, като една от тях се е простирала на дължина от поне 10 метра.

Първият автор на изследването Даниел Мур за първи път разбрал, че гостите са се сблъскали с гигантската медуза, когато видял снимка на една от тях на камерата на пътник.

Медузите живеят във всички океани, с изключение на Северния ледовит океан. Тъй като обаче тези загадъчни същества обикновено плуват дълбоко под повърхността, те почти не се виждат от хората. Новото изследване описва преки наблюдения на три различни медузи, направени по време на подводни гмуркания край Антарктическия полуостров.

„При всяко наблюдение медузата изглежда, че плува бавно, леко пулсирайки с камбаната си за задвижване“, казва Мур. „Изглежда, че те не са показали никакво притеснение от светлините на подводницата или реакция на нашето присъствие.“

Медузите бяили забелязани на дълбочини 80 м, 87 м и 280 м. Гигантските медузи обитават предимно дълбочини под 1000 м, но се срещат и по-високо в Южния или Антарктическия океан.

Все още не е известно защо се задържат в сравнително плитките води около Антарктида.

Четете още

Избор на редактора