Местят датите на матурите след VII и Х клас

Седмокласниците и десетокласниците ще се явяват на различни дати на Национално външно оценяване по български език и литература и по математика, а не на едни и същи, както бе досега, съобщиха от Министерството на образованието  и науката, откъдето обявиха графика за изпитите и ваканциите през новата учебна година. В него се планира също изпитите в 7 клас да се провеждат с няколко дни по-късно, за да могат кандидат-гимназистите да имат повече време за подготовка.

От Министерството на образованието предлагат Националното външно оценяване по български език и литература в 7 клас да се проведе на 17 юни следващата година, а по математика на 19 юни с обявяване на резултатите до 1 юли. Планира се изпитът по български език в 10  клас да е на 10 юни, а по математика на 12 юни.

„Това осигурява по-голяма възможност на оценителите да се съсредоточат върху проверката на работата на учениците след 7 клас, да могат учениците по-бързо да получат резултатите и оттам да започне след това и класирането в различните средни училища“, обясни министърът на образованието Галин Цоков.

За четвъртокласниците оценяванията ще са на 27 и 28 май, на 17-и и 20-и май е планирано да се проведат двете задължителни матури. През следващата учебна година ще има пет по-продължителни ваканции, освен лятната. Есенна – от 1-ви до 05-ти ноември, коледна –  от 23 декември до 2-ри януари, междусрочна – от 3 до 5 февруари, пролетната ваканция от 1 до 11 клас ще е от 30 март до 7 април, като дванадесетокласниците ще почиват от 5 до 7 април.

Четете още

Избор на редактора