Гечев: Произвеждаме повече зърно, отколкото консумираме

Категорично в България няма индикатори за каквато и да е продоволствена криза. Ние произвеждаме особено зърнени култури много повече, отколкото консумираме и днешните продукти са стабилни, няма нарушение в пазарната верига цялостно, но цените пораснаха. Това каза пред журналисти в Асеновград служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Той обяви, че приветства мярката за нулева ставка на ДДС по отношение на хляба, защото по думите му това е изключително български продукт по цялата верига и тя трябва да остане, „защото нямаше спадане на цените, но нямаше и такова покачване за което всички си мислеха“. Според него трябва да се внимава с данъчните ставки и трябва да има много сериозен ефект на последействието.

С развитието на военните действия в Украйна не може да се прогнозира пазарът на цените твърдо като очакване, добави Гечев и подчерта, че пазарът се движи „наистина странно“, но не очаква пшеницата и слънчогледът да поскъпнат кой знае колко много.

Друг е въпросът по отношение вече на преработените продукти, каза министърът. Той подчерта, че слънчоглед има достатъчно много като количества, но има и затруднена търговия, и проблеми с реализацията, тъй като са се застъпили старата и новата реколта. Министърът уточни, че половината от слънчогледа, който е влязъл в Европа, се намира в България. В тази връзка Гечев очаква преработвателите да усвоят по-големи количества. Има обаче затишие по отношение на търсенето и това води до разлика на реалната търговия в България и на борсата, и като че ли пазарът е доста сериозно плах – няма заявяване на големи количества до Нова година и се надяваме това да се отпуши, каза още земеделският министър.

По думите му пряко цената на произведената продукция зависи от много фактори – торовете и горивата са двата най-големи компонента, цените на които пораснаха в пъти. Освен това, добави Гечев, за зърнените и маслодайните култури не е имало допълнително подпомагане тази година, както при другите сектори и това поставя в затруднение целия сектор.

По отношение цената на олиото, Явор Гечев очаква това да е пикът и се надява тя да се понижи с по-масовата преработка на новата реколта и на наличностите, които има. Той припомни, че Министерството на земеделието няма инструменти, с които да влияе на пазара.

За покачване на цените на млякото и млечните продукти земеделският министър каза, че това е един от проблемите изобщо в Европа, но тези цени не могат да компенсират загубите на земеделските производители. И тук вече е крехък балансът между разумната цена, която може да плати потребителят, а от другата страна е запазването на сигурността и нефалирането на земеделските производители, смята той.

Министърът на земеделието Явор Гечев откри нов административен център на Общинска служба „Земеделие“ в Асеновград, която обслужва и община Лъки. По-късно министър Гечев се срещна със земеделски производители, а на разговора присъстваха и представители на общинските земеделски служби от областта. По данни на Ангел Личев, директор на Областна служба „Земеделие“ – Пловдив, бенефициентите в района са около 700 земеделски производители, сред които има няколко земеделски кооперации и големи земеделци. По думите му те инвестират в отглеждането на пшеница, ечемик, лозя, зеленчуци и други.

Четете още

Избор на редактора