Министър Радев към протеста: Най-важни са хората и земята

Над два часа продължи срещата на министъра на енергетиката Румен Радев с протестиращите енергетици и миньори на барикадата на АМ “Тракия”.

Недоволните поискаха свикване на извънреден Министерски съвет, на който да присъстват и те с работни групи от двете предприятия в комплекс “Марица изток”. Министърът отговори, че не може да изпълни самосиндикално това, но може да сведе информацията до премиера Денков и да бъде взето решение. Министърът за пореден път покани протестиращите на преговори в Министерския съвет с академик Денков

“Елате утре. Това ми е молбата! Ако това е национален протест, дайте го като възможност да се развие с цялото правителство”.

След срещата с министъра, протестиращите го изпратиха със скандирания “оставка” и обявиха категорично, че ще останат на място да отстояват своите искания, докато това се налага.

Срещата също се проведе под викове “Оставка” и различни скандирания, но се превърна в диалог – задаване на въпроси от страна на протестиращите и отговори – на министъра.

Радев изтъкна, че за ръководството на министерството към този момент най-ценни са хората и неразпарчетосването на земята в комплекса “Мини Марица изток”.

Той добави, че териториалните планове вече са предадени в Брюксел.

На въпрос какво ще правят хората оттук нататък при евентуално затваряне на централите, министърът заяви, че не може да отговори. Каза също, че плановете подлежат на предоговаряне и че е имало 1 месец и половина обществено обсъждане, преди да бъдат изпратени в Брюксел.

Четете още

Избор на редактора