Мисията е възможна: Том Круз лети към първия си милиард

Том Круз е добър актьор, няма спор. Не е от ранга на титаните Джак Никълсън, Ал Пачино, Робърт де Ниро, Дъстин Хофман. Но е доказал, че може да им се опре в психологически драми като „Рейнман“ (с Дъстин Хофман) или „Доблестни мъже“ (с Джак Никълсън).

Том Круз обаче е и голям бизнесмен. Позволяваше си (рядко) да участва в нискобюджетни филми за удоволствие, но наблегна на екшъните и не сгреши. Още в първия „Топ Гън“ усети накъде духа вятърът на зрителския интерес и опъна платната. Днес „Топ Гън: Маверик“ и „Мисията невъзможна“ пълнят зали, теглят се от стрийминг платформи като топъл хляб и… печелят много пари. Повечето от които отиват при чичо Том, който на 60 години върви смело към закръгляне на милиарда в сметките си. Защото знае – актьорството е до време, а продуцентството – и след това. Том Круз е един от най-богатите актьори в света, но с тази професия милиард не се печели. Затова мистър Круз преди всичко е продуцент. На блокбъстъри и успешни рекламни кампании.

Според медии като Forbes и Celebrity Net Worth състоянието на актьора в момента се оценява на повече от 600 милиона долара. Но това е преди към тях да се добавят приходите от актуалния „Топ Гън. Маверик“ и последната „Мисия“, която под №7 и с подзаглавие „Пълна разплата“ ще излезе догодина.

Филмите на и с Том Круз са спечелили повече от 9 милиарда долара по целия свят. Към днешна дата най-печелившият му досега е „Мисия невъзможна – Изход“ (2018 г.) със 791 милиона в боксофиса.

За първата си значима роля във филма „Taps“ през 1981 г. Том Круз получава 50 000 долара. Той е в началото на своя професионален път и никой не предполага докъде ще го доведе той.

Освен прозорливата г-жа Пола Уогнър от агенцията за таланти CAA. Тя явно вижда нещото повече в 19-годишния симпатяга и подписва агентски договор с него. Този железен договор е в сила и до днес. А в началото на 90-те години двамата създават заедно Cruise/Wagner Productions, което вече е златната мина.

Всичко започва с филма „Рискован бизнес“ (1983), за който Пола, като негов агент, му извоюва 75 000 долара. От този момент приходите на Том не спират да се увеличават и заплатата му за пръв път достига 6-цифрена сума с „Легенда“ (1985 г.) – 500 000 долара. Полетът с „Топ Гън“ (1986) му носи първия, че и втория милион – за участието си младият актьор взема 2 милиона долара – 13% от целия бюджет на филма. Цената му расте до 1994 г., когато подписва договор за 15 млн. долара за ролята в „Интервю с вампир“.

За „Топ Гън: Маверик“ (2022 г.) Том Круз е подписал договор за смешните 13 млн. долара за главната си роля. Както подчертава обаче International Business Times, този договор той е подписал със себе си – продължението на пилотския екшън е продуцирано от Cruise/Wagner Productions.

До юли 2022 г. „Топ Гън: Маверик“ вече спечели към 1,3 милиарда долара. Колко от тях са за актьора, засега не е ясно. Но добрите финансови вести за него няма да свършат тук – въпросните 1,3 млрд. са само от кинопрожекции. Ако филмът бъде продаден на стрийминг платформа (което е 100% сигурно), Том Круз и Пола Уогнър ще си поделят още поне 200 милиона. Долара, не рубли.

Четете още

Избор на редактора