МИ-6: руската армия е изчерпана, Украйна може да започне контраатака

Руската армия е изчерпана и през следващите седмици ще й е все по-трудно да праща на фронта бойци и въоръжение, заяви директорът на британското външно разузнаване МИ-6 Ричард Мур. Според него за Украйна това означава прозорец за започване на контранастъпление, съобщи БиБиСи.

„Смятам, че силите им скоро ще свършат – каза Ричард Мур пред Форума по безопасност в Аспен, щата Колорадо. – Ще им се наложи да направят пауза, което ще даде на украинците възможност да нанесат ответен удар.“

Шефът на МИ-6 нарече „епичен провал“ за Русия неуспеха да постигнат първоначалните си цели – да свалят президента на Украйна, да превземат Киев и да посеят раздор на Запад. Той определи руската атака в суверенна страна като „най-ужасния и явен акт на агресия в Европа от времето на Втората световна война насам“.

След превземането на Лисичанск в началото на юли руската армия обяви оперативна пауза, въпреки че няколко дни по-рано министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заповяда на войските да активизират действията си. През последните 3 седмици агресорите не са постигали никакви успехи на фронта, включително в Донецка и Луганска области, където са концентрирани основните им сили.

Украйна и съюзниците й свързват отслабването на армията на РФ с започналото успешно използване на доставената от Запада и най-вече от САЩ далекобойна артилерия. По-конкретно – 12-те реактивни системи за залпов огън HIMARS позволяват на украинските защитници да нанасят удари по складове с боеприпаси и гориво, като по този начин сриват доскорошното предимство на Москва откъм огнева мощ.

Четете още

Избор на редактора