Русия: Мобилизираните могат да замразяват сперма безплатно

Руските войски, които са били част от мобилизационна кампания за военни операции в Украйна, ще имат правото да получат спермата си безплатно замразена в криобанки, съобщи държавната агенция ТАСС в сряда.

Цитирайки Игор Трунов, президент на Руския съюз на юристите, ТАСС съобщи, че Министерството на здравеопазването е отговорило на неговия призив за бюджетна помощ с плана.

Министерството “определи възможността за финансова подкрепа от федералния бюджет за безвъзмездно запазване и съхранение на зародишни клетки (сперматозоиди) на граждани, мобилизирани за участие в специалната военна операция за 2022-2024 г.”, каза Трунов.

Семействата също могат да използват съхранения биоматериал безплатно, ако задължителната им медицинска застраховка показва, че могат да го направят.

Русия извика повече от 300 000 резервисти в подкрепа на това, което тя нарича “специална военна операция” в Украйна в мобилизационна кампания, стартирана през септември.

Стремежът накара стотици хиляди руски мъже да избягат от страната, за да избегнат наборната служба, и предизвика най-големите протести срещу Кремъл, откакто Русия изпрати свои войски в Украйна през февруари.

Войната, която Украйна и нейните западни съюзници наричат ​​непредизвикана агресия за заграбване на земя, е в своя 11-ти месец, след като е навлязла в бавна, тежка фаза с настъпването на лютото зимно време.

Четете още

Избор на редактора