Може ли Англия да стигне до финала в Доха?

22-то Световно първенство по футбол започва в Катар този месец и Англия ще участва във финалите за 16-ти път.

Момчетата на Гарет Саутгейт ще се изправят срещу Иран, САЩ и Уелс в група B. Срещата им с уелските воини на Гарет Бейл ще бъде първата в историята „Битка за Великобритания“ на финали на Световно първенство.

След като стигнаха до полуфиналите на Световното първенство през 2018 г. и загубиха от Италия на финала на Евро 2020 г., могат ли Трите лъва да станат още по-добри през 2022 г.? Тук разглеждаме потенциалните пътища на Англия към финала на стадион Лусаил в Доха на 18 декември.

Групова фаза

Англия е изправена пред потенциално трудна задача в група B. Техният откриващ мач е срещу Иран в понеделник, 21 ноември. Трите лъва, класирани на пето място в света от ФИФА, никога не са играли срещу иранците, класирани на 20-то място. Треньор на Иран е бившият наставник на Реал Мадрид Карлос Кейрош, който се завърна на поста през септември, след като те вече се бяха класирали за турнира. Португалецът, бивш помощник-мениджър в Манчестър Юнайтед, преди това изведе Иран на Световното първенство през 2014 и 2018 г.

Следващиая мач за Англия е срещу САЩ на Грег Бергхалтер на 25 ноември. Трите лъва се срещнаха с американците в два предишни мача на световни първенства, през 1950 г. и 2010 г. – и не успяха да ги победят и в двата случая. Поражението с 1-0 в Бело Оризонте, Бразилия, през 1950 г. се смята за едно от най-големите унижения на Англия.

В последния  мач Англия среща Уелс на Роб Пейдж, който е 19-ти в световната ранглиста. Двете страни никога не са се срещали на Световно първенство, но хората на Саутгейт надделяха с 2-1 в груповата фаза на Евро 2016.

Осминафинал

В следващия етап  Англия ще играе съперници от група А – Катар, Еквадор, Сенегал или Холандия.

Ако Англия спечели група B, те ще играят с втория от група A – най-вероятно Сенегал – на 4 декември.

Ако завършат на второ място в група B, те ще се срещнат с победителя от група A – най-вероятно Холандия – на 3 декември.

Четвъртфинали

Като победители от група B, ако Англия премине напред, те вероятно ще срещнат Франция на четвъртфиналите на 10 декември.

Ако са втори в група B, техният път ще ги отведе до вероятен четвъртфинален сблъсък с Аржентина на 9 декември.

Полуфинали

Като победители от група B, ако победят световния шампион Франция на четвъртфиналите, Трите лъва най-вероятно ще срещнат един от Германия, Испания или Португалияна 14 декември.

Ако завършат на второ място в групата и победят Аржентина в осминафиналите, най-вероятният им противник ще бъде петкратният победител Бразилия на 13 декември.

Финал

Като победители от група B, Англия вероятно ще се изправи срещу Бразилия или Аржентина на финала на 18 декември.

Като подгласници, техните съперници най-вероятно ще бъдат Германия, Испания или Португалия.

Четете още

Избор на редактора