„Монолози за вагината“ се връща на сцената 20 години по-късно

Култовата пиеса на Ева Енслър „Монолози за вагината“, която у нас пръв в зората на новия век постави Галин Стоев в Театър 199 с актрисите Цветана Манева, Снежина Петрова и Вяра Коларова, се преражда чрез нов екип и на нов адрес.

Продукцията е на частния театър „Бонини“, а режисьор е Стоян Радев, който е избрал актрисите Койна Русева, София Бобчева и Светлана Бонин да вдъхнат живот на прословутите забавните или покъртителни монолози, предизвикали възторзи и брожение в театралните среди у нас преди двайсетина години. Премиерата е на 27 февруари в „Сълза и смях“.

Откакто е създадена – през 1996, “Монолози за вагината” на американката Ева Енслър, която днес се нарича просто Ви (V), не слиза от театралните сцени и продължава да бъде част от големия наложителен дебат, свързан с насилието върху жени и санкциониращите социални стереотипи, базирани върху сексуалността.

В по-общ смисъл в пиесата става дума за човешкото достойнство и правото за щастлив пълноценен живот, което не може да бъде отказвано на никого.

Пиесата е преведена на 48 езика и се играе в повече от 140 държави по целия свят, показва справка в официалния сайт на авторката eveensler.org. Почерпили вдъхновение от документирани интервюта, включващи реални женски признания, в монолозите се добавят нюанси и смислите се обогатяват с времето, така че актуалността на посланието е винаги налична – то не спира да играе своята роля и да лекува болките на съвремието.

Неслучайно New York Times определя „Монолози за вагината“ като една от най-значимите пиеси от последния четвърт век. В статия на престижното издание, публикувана над 20 двайсет години след първата постановка, се отбелязва, че “никой час, прекаран в театъра напоследък, не е оказвал по-голямо световно въздействие”.

Преводът на пиесата от английски е на изтъкнатия театрален и филмов преводач Хари Аничкин. Спектакълът е осъществен с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Четете още

Избор на редактора