Мъж от Сенегал с мисия да засади 5 милиона дървета

Мъж от Южен Сенегал си е поставил амбициозната задача да засади пет милиона дървета през следващите пет години, съобщи BBC.

Този визионерски проект дойде в главата на Адама Диеме, когато се завърна у дома в региона Казаманс през 2020 г. след няколко години работа в Европа.

48-годишният мъж беше шокиран, че в селата, които в младостта му са били населени със стотици гигантски дървета, сега са останали само шепа, ако има изобщо такива.

„В някои села не можете да намерите нито едно дърво. Режат ги, но не мислят да засаждат отново“, каза той пред BBC.

В цяла Африка опустиняването е една от причините за обезлесяването, но в тази област, по обширната шир на река Казаманс, е по-вероятно дърветата да са били изсечени за строителни цели като построяване на къщи или за производство на дървени въглища.

Г-н Диеме, който сега работи като ръководител на проекти за испанска неправителствена организация в Казаманс и също така е доброволец като инструктор по земеделие, е решен да промени всичко това.

Без големи запаси от богатство, той започна да събира пари, за да превърне мечтата си в реалност – и използва $5000 от собствения си джоб, за да даде тласък на инициативата.

Четете още

Избор на редактора