Мъск обеща „амнистия“ за блокирани в Туитър

Новият собственик на „Туитър“ Илон Мъск обяви днес, че ще даде „амнистия“ на блокирани потребители, което според експерти по онлайн сигурност ще доведе до увеличаване на тормоза, дезинформацията и езика на омраза, предаде Асошиейтед прес.

Милиардерът обяви решението си, след като проведе анкета в своя профил дали да се възстановят акаунтите, които „не са нарушили закона и не участват в прекалено голям спам“. Резултатът от гласуването беше 72 процента „за“.

„Хората се произнесоха. Амнистията започва следващата седмица. Глас народен – глас Божи“, обяви Мъск в Туитър, като написа сентенцията на латински. Със същата фраза „Глас народен – глас Божи“ Мъск обяви преди дни възстановяването на акаунта на бившия американски президент Доналд Тръмп, след като отново проведе анкета.

Тръмп беше блокиран за насърчаването на щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. След новината за възстановяването на акаунта му той заяви, че не мисли да се връща в Туитър, макар че профилът му не е изтрит.

В месеца, откакто Илон Мъск е собственик на Туитър, много групи за наблюдение на платформата за расизъм, антисемитизъм и език на омразата съобщават за увеличение на подобни случаи. Има засилване и на расисткия тормоз срещу футболисти, играещи на провеждащото се в момента Световно първенство по футбол.

Зачестилите случаи на неподходящо съдържание до голяма степен се дължат на решението на Мъск да освободи половината от 7500-те служители на компанията, уволнението на висши кадри и серията от промени, които доведоха до стотици напускания.

Неизвестен остава и броят фирми подизпълнители, следящи за съдържанието в Туитър. Сред подалите оставка е ръководителят на отдела за сигурност Йоел Рот, а много рекламодатели също решиха да се оттеглят.

Четете още

Избор на редактора