Мъск пуска през юли най-мощната ракета в историята

Илон Мъск обяви, че космическият кораб Starship – най-мощната ракета в историята, вече е готова да полети и това ще стане през юли, съобщи милиардерът в Twitter.

120-метровата машина е ключова плана SpaceX и ще има основна роля в развитието на космическия транспорт и изграждането на база на Луната.

Засега Мъск не разкрива точна дата за изстрелването й, но се очаква полетът да продължи около 90 минути, преди машината отново да се приземи на земната повърхност.

До момента Starship не е тествана извън рамките на атмосферата, а при успех с полета й през юли SpaceX ще започне да организира всеки месец „разходки“ в космоса с нея.

Ракетата е съставена от две части – Super Heavy и Starship, като първата част ще се отдели около три минути след началото на полета.

Компонентът Super Heavy все още не е тестван при полет и това ще е първият подобен експеримент, пише DigitalTrends.

Планът за Starship е ракетата да бъде ползвана занапред от NASA за регулярни мисии и доставки на материали до Луната, а през 2025 г. се очаква корабът да отнесе и първата жена и първия цветнокож до

естествения ни спътник.

Амбицията на SpaceX и NASA е да усъвършенстват Starship в идните години и да започнат да превозват хора до Марс през 2030 г., използвайки творението на SpaceX.

Четете още

Избор на редактора