Надежда Нейнски засече Нинова: Президентът и тя са знаели за докладите на службите

Президентът Радев и вицепремиерът Корнелия Нинова са били запознати с докладите на службите, възоснова на които е взето решението за изгонване на 70-те дипломати и служители на руската мисия у нас. Такова решение се взима от изпълнителната власт. Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнски пред Нова.

„Разбираме, че е имало три доклада на ДАНС. А председателят на ДАНС се назначава от президента – аргументира се Нейнски. – Имало е заседание на Съвета по сигурността към министър-председателя, на което шефовете на службите са представили доклади. На това заседание са присъствали вътрешният, външният и министърът на отбраната, представител на Президентството и представител на министерството на икономиката. Тоест г-жа Нинова е била запозната. Да се говори, че не са запознати със ситуацията, е меко казано несъстоятелно. След като има доклади и тези доклади са изслушани, всички са запознати с аргументите на докладите”, подчерта Нейнски.

Бившият първи дипломат на България коментира още, че премиерът в оставка Кирил Петков е заявил, че по казуса с руските дипломати е работено още от март и няма как да се приема, че службите просто са подхвърлили някакъв лист хартия.

Надежда Нейнски припомни, че още през 2001 г. е имало доклад на контраразузнаването, след който са изгонени трима руски дипломати. Тогава е имало съмнение, че те правят опити да създадат националистическа партия у нас.

Четете още

Избор на редактора