Надпиване с боза ще е „гвоздеят“ на празника „С боза, гозба и песен“ в Радомир през почивните дни, съобщи БНР. Ще има и демонстрация по традиционно приготвяне на гъстата и вкусна напитка.
В началото на миналия век градът е бил център на бозаджийството, а славата на радомирската боза се е носела из цялата страна. Първият бозаджия в района е Димитър Калгарийски от село Чуковец, а първата бозаджийска работилница датира от около 1880 г.
На празника гостите на града ще могат да разгледат старинни съдове и предмети, свързани с бозаджийския занаят в етнографския комплекс „Стойова къща“.
Отново ще отвори врати импровизираната бозаджийница на родоначалника на занаята в Радомир – албанеца Али Сербез, където ще бъде направена демонстрация на приготвянето на баклава. Ще оживее и старата градска чаршия, а на площад „Свобода“ популярният шеф готвач Станислав Иванов ще сготви на живо прочутата радомирска кавърма.
За доброто настроение на жителите и гостите на града ще има богата концертна програма.