Най-малко 22-ма израелци убити в атака на Хамас

Най-малко 22 израелци са били убити в атака на въоръженото крило на палестинското движение Хамас, подета тази сутрин от ивицата Газа срещу Израел, съобщават израелските служби за бърза помощ, цитирани от световните агенции.

Около 545 израелци са били ранени в атаката на Хамас, предаде Ройтерс, като се позова на израелското министерство на здравеопазването.

Медицинския център „Сорока“ в израелския град Беершеба съобщава за приети за лечение най-малко 280 души, от които 60 са в сериозно състояние, предаде Асошиейтед прес.

Засега няма официални данни за жертвите на израелските въздушни удари по ивицата Газа, последвали изненадващото нападение на Хамас с ракети, съпътствано от проникване на палестински бойци на израелска територия.

Репортер на Асошиейтед прес съобщава за погребения на 15 души в Газа, убити при израелските удари и за още 8 трупа, докарани в местна болница. Засега не е ясно дали са бойци или цивилни палестинци.

В социални медии се появиха видеа с бойци на Хамас, които ликуват около онова, което изглежда да са превзети израелски бойни превозни средства по улици на населени места. Най-малко един убит израелски войник е бил влачен и стъпкан от гневна палестинска тълпа, скандираща „Аллах е велик“ в Газа, допълва Асошиейтед прес.

Видеа, разпространени от Хамас, показват и най-малко трима пленени израелци, посочва Асошиейтед прес. Пленниците са с цивилни дрехи и са видимо уплашени, допълва Франс прес. Около тях има въоръжени мъже. В едно от видеата се казва, че тримата пленници са врагове, заловени по време на офанзивата на Хамас срещу Израел, подета тази сутрин. Знаци на иврит на заден план във видеокадрите навеждат на мисълта, че те са били заснети от израелската страна на пропускателния пункт Ерец между Израел и ивицата Газа, отбелязва Франс прес.

Според израелската медия Решет 13 нюз пък петима палестински бойци са били убити в израелския град Сдерод, а някои къщи в граничния с ивицата Газа град са били подпалени, предаде Ройтерс.

Същата израелска медия съобщава и, че палестински бойци държат за заложници израелци в израелския южен град Офаким, предаде Ройтерс.

Напрежението между Израел и палестинците избухна в момент, в който Израел отбелязва последния ден от еврейски празници и животът в страната течеше на забавен, празничен каданс, учениците бяха във ваканция, а много туристи и поклонници дойдоха на израелска територия, посочва Франс прес.

Атаката на Хамас бе извършена и в момент, в който се навършват петдесет години и един ден от началото на израело-арабската война през  1973 г., в която загинаха 2600  израелци и най-малко 9500 души бяха убити или изчезнаха от арабска страна за трите седмици на конфликт.

Хамас твърди, че изстрелял по израелската територия 5000 ракети, предаде Франс прес.

Атаката срещу Израел бе осъдена от ЕС и редица европейски столици и европейски лидери, както и от Украйна. Русия призова за сдържаност. Нападението бе приветствано от Хизбула и от висш ирански представители, а палестинският президент защити правото на палестинците да се защитават.

Четете още

Избор на редактора