Пуле – това е най-скъпото сирене в света. То се прави не във Франция или Италия, а в съседна Сърбия. Един килограм от балканския деликатес струва 1000 евро.
Защо е толкова скъпо и какво специално има в него, разказва „Deutsche Welle“.
Производител на Пуле е Слободан Симич, пенсиониран сръбски политик. Също така настоящ фермер и създател на природен резерват „Засабица“, където гледа над 300 магарици.
Вероятно вече се сещате от каква суровина се прави скъпото сирене… Да, точно от магарешко мляко.
„Магариците са много спокойни животни. Освен това са много пестеливи – намират сами на ливадата храната си, почти не ни се налага да ги храним“, споделя фермерът.
Сирене от магарица е сложен процес. „За количеството мляко, което дава дневно една крава, на магарицата й трябват 3 месеца. Те нямат голямо виме и трябва да се доят на ръка само“, разказва още Слободан Симич.
Магарешкото мляко има доста специфичен и сладникав вкус. И е най-близо до човешката кърма. В него обаче няма казеин – протеинът, който е важен за да стане сиренето. Затова след години експерименти, Слободан налучква формулата – 60% магарешко и 40% козе мляко.
Слободан твърди, че не иска да става милионер. Той продава годишно не повече от 200 кг. Намира цената на сиренето за много справедлива, защото за 1 кг са необходими 25 литра мляко.
View this post on Instagram
View this post on Instagram