Най-странните паметници в света. Виж ги

Кои са най-странните паметници в света?

Скачащи момчета

Този паметник се намира в Сингапур. Символизира безгрижието на живота. За някои това е допълнителен визуален шум при ходене по брега. Но властите в Сингапур смятат друго.

Черен призрак

Скулптурната композиция се намира в град Клайпеда, Литва. Той символизира историческата легенда, че през 1525 г. дух, излязъл от водата, предупредил местните за предстоящо нападение и за необходимостта да се запасят със зърно и дървен материал. Но може би това е само пример за средновековен маркетинг.

Човек от шахтата

Тази странна композиция се намира в Братислава, Словакия. Значението на скулптурата … самите словаци наричат ​​този човек „Наблюдател“. Излиза от шахтата и гледа минувачите. Очевидно няма друг смисъл в тази скулптура.

Зигмунд Фройд

Колкото и да е странно, „мъжът“, който виси на една ръка, не е никой друг, а Зигмунд Фройд. Скулптурата се намира в Прага и символизира „интелектуалците на 21 век.

Прасета в мола

Тази скулптурна композиция се намира в град Аделаида, Австралия. Местните жители много обичат своите прасета и им дават имена – Хорацио, Оливър, Трюфел и Августа. Що се отнася до значението на скулптурата, то е криптирано в името – „Почивен ден“.

Неизвестен бюрократ

В Исландия така виждат служителите. Официалното заглавие на това творение е „Непознат бюрократ“. Същността на паметника е, че чиновниците нямат лице. Те са сива маса без лица, без гласове, без емоции. Доста добра идея.

Акула на покрива

Тази композиция се намира в една от къщите на Оксфорд, Англия. Няма да повярвате, но акулата в покрива символизира „безсилието пред  ядрена катастрофа“ и е посветена на бомбардировките над Хирошима и Нагазаки. Какво е пушил авторът остава загадка …

Паметник на минувачите

Тази композиция се намира от двете страни на улицата. От едната страна хората излизат от земята, от другата страна отиват под земята. По замисъл на автора това символизира борбата на поляците срещу комунизма.

Говеда

Когато няма с какво да се гордеят в историята, те измислят такива композиции. Стадо едър рогат добитък  „пресича“ реката. Авторът смята, че тази композиция символизира историята на Америка.

Хасковски Каунъ

Странният паметник е в центъра на Хасково. Негов автор e Господин Тенев-Гуспатa. Скулптурата се състои от три части, които имат своя символика:

– Каунь (от турски – „пъпеш”), станал нарицателно име за хасковлия.

– Каца – дървен съд от народното битие, предназначен за ферментация на плодове. Човек се ражда гол и бос, не знаейки нищо, и напуска този свят без да е научил всичко. През годините на живота си той се учи, поумнява и помъдрява. Кацата символизира точно това узряване или ферментиране.

– Мъжка фигура с голяма глава, малки крайници и усмивка от ухо до ухо. Облечена е в народна носия, с калпак и закичено цвете. Изобразена е изскачаща от разкъсания каунь, насаден в кацата, и е символично изображение на самия хасковлия – винаги усмихнат, весел, приветлив, готов за делови срещи, за партньорство в работата, за купони и моабети, приветстващ с широко отворени обятия всички свои съграждани и гости на града.

Четете още

Избор на редактора