Намушкаха Салман Рушди в Ню Йорк

Намушкаха с нож британския писател Салман Рушди. Нападението е станало преди негова реч на събитие в западен Ню Йорк, предаде АP.

По първоначална информация мъж е нахлул на сцената, докато водещият е анонсирал лекция на писателя. По свидетелски показания нападателят е „ударил или намушкал писателя.

Рушди е изнесен от института „Чотакуа“ на носилка и е откаран в болница с хеликоптер. Писателят е в операция, съобщи Ройтерс, цитирайки агента му Андрю Уайли. Няма нови данни за състоянието му.

Издателите му, както и световноизвестни писатели като Стивън Кинг и политици като Борис Джонсън осъдиха нападението.

От години Салман Рушди е обект на преследвания заради романа му „Сатанински строфи“, който предизвиква силни противоречия в ислямския свят.

Книгата е забранена в много страни, иранският аятолах Хомейни го обяви за вероотстъпник и за убийството му е определена награда от 3 милиона долара.

Роденият в Индия есеист и романист е носител на наградата „Букър“ (1981) и на рицарско звание, връчено му лично от кралица Елизабет II за заслуги към литературата. Списание „Таймс“ го поставя на 13-то място в класацията за най-великите британски писатели от 1945 г. насам.

Четете още

Избор на редактора