Наредиха на всички в ЕК да махнат TikTok в телефоните си

Европейската комисия нареди на служителите си да премахнат китайското приложение за споделяне на кратки видеоклипове TikTok от служебните си телефони, каза в четвъртък еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от „Ройтерс“. На пресконференция той отказа да даде повече подробности дали е имало инциденти, свързани с TikTok.

„За да повиши своята киберсигурност, Общият управителен съвет на Комисията реши да спре използването на приложението TikTok на служебните устройства и на личните устройства, регистрирани за услугата на Комисията за мобилни устройства“, се казва в изявление на институцията, пише Дневник.

Според него „тази мярка има за цел да защити Комисията от заплахи за киберсигурността и действия в тази област, които може да бъдат използвани за кибератаки срещу служебната среда на Комисията“.

От TikTok заявиха, че са разочаровани от решението и подчертаха, че то е „погрешно и основано на фундаментално погрешни схващания“.

„Свързахме се с Комисията, за да изясним нещата и да обясним как защитаваме данните на 125 милиона души в ЕС, които посещават TikTok всеки месец“, каза говорител.

Четете още

Избор на редактора