Научно изследване: вярващите в бога имат по-хубав секс

Тези, които вярват в бога, достигат по-високи нива на сексуално удовлетворение, показва ново проучване на учени от Екзитърския университет във Великобритания.

Хората, които съобщават, че религията заема важно място в живота им, правят по-малко секс – заради въздържанието докато не намерят постоянен партньор. Но пък са по-доволни от сексуалния си живот като цяло, пише Клуб Z .

Повечето случаен секс и сексът без любов води до по-малко сексуалното удовлетворение както за мъжете, така и за жените. Проучването, публикувано в The Journal of Sex Research, е проведено от д-р Нитзан Пери-Ротем от университета в Екзитър и д-р Вегард Скирбек от Норвежкия институт по обществено здраве.

Данните се базират на третото британско национално проучване на сексуалните нагласи и начин на живот, включващо над 15 хиляди души между 18 и 59 години.

По-религиозните омъжени жени съобщават за по-голямо сексуално удовлетворение. Религиозните мъже без брак също съобщават за по-голямо удовлетворение от сексуалния живот, въпреки че тази връзка изчезва, след като изследователите включват контроли за отношението към случаен секс и секс без любов, или когато извадката е ограничена до сексуално активни респонденти.

Мъжете съобщават за по-висока честота на сексуални актове през последните четири седмици в сравнение с жените, но разликата е малка – 4,4% спрямо 4%. Около една четвърт от жените и мъжете изразяват силно съгласие с твърдението „чувствам се удовлетворен от сексуалния си живот“, докато 14% от жените и 17% от мъжете съобщават, че са недоволни от него.

Близо 40% от мъжете съобщават, че са имали десет или повече сексуални партньори през живота си, в сравнение с една четвърт от жените.

„Възможно религиозните чувства относно светостта на брачния секс (популярна концепция сред британските християни, б.р.), както и неодобрението на секса извън брака, да имат повече значение за сексуалното удовлетворение на жените, отколкото на мъжете“, смята д-р Скирбек.

Проучването показва значителна връзка между образователните постижения и сексуалната честота и удовлетворение. Високообразованите хора съобщават за по-рядък секс, както и за намалено удовлетворение от сексуалния живот в сравнение с тези с по-ниска квалификация.

Има и други разлики между мъжете и жените – при мъжете няма връзка между броя сексуални партньори и удовлетворението, докато жените, които са имали над десет, отчитат по-малко удовлетворение.

Четете още

Избор на редактора