Наш отличник приет в шест университета от Бръшляновата лига

За поредна година Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“(СМГ) е с най-висок минимален бал за прием на ученици от осми клас в първото класиране в София и може би това е така вече от осем-девет години, каза в интервю за БТА директорът на училището д-р Антоан Тонев.

От Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град съобщиха вчера, че Софийската математическа гимназия  отново е с най-висок минимален бал за кандидатстване след седми клас в столицата – 484,550 точки от максимум 500 точки.

На въпрос на какво се дължи това първо място на СМГ в класацията на училищата в София и дали основно е заради това, че учениците са приемани да учат в училището още от пети клас, директорът отговори, че това е в резултат на комбинация от три фактора.

Първият е свързан с много високия резултат на изхода от седми клас, който показват нашите ученици. През тази година средният успех от националното външно оценяване по математика в СМГ е 97,39 точки, който позволява на 100-110 ученици – наши седмокласници, да бъдат приети отново при нас, за да продължат да учат от осми клас, след като са в училището още от пети клас. Огромният процент от ученицитеа, които са постигнали сега много високи резултати, са наши възпитаници – учили са до седми клас в Софийската математическа гимназия, обясни д-р Тонев.

Той отбеляза, че вторият фактор за отличното представяне на СМГ в класацията на софийските гимназии е свързан с много доброто обучение по математика и по природни науки, което е с доказано високи резултати и това се е видяло на държавните зрелостни изпити в 12-и клас. Това мотивира родителите на ученици от други добри училища, които са основни – до седми клас, да пожелаят да изправят децата си да учат от осми клас в СМГ, каза директорът. Той уточни, че това се отнася и за общински, и за частни училища.

Третият фактор, който също не е за подценяване, е социалната среда, която е много добра в Софийската математическа гимназия, каза д-р Антоан Тонев. „Родителите искат да изпратят децата си в училище, за което знаят, че има правила и норми, и в което пороците са силно лимитирани. При нас се проследява всяка изява на учениците и се вярва в добрия дух на обществото. Мисля, че заради всичко това СМГ е толкова атрактивно училище в момента за родителите и за учениците“, коментира директорът.

„Сега по принцип има един Ренесанс на математиката и на природните науки, като цяло, в европейски контекст. И все по-търсени са математиката, физиката и информатиката, и това е съвсем нормално с оглед на развитието на технологиите в последните десетилетия. Но не е само това, родителите избират СМГ, защото знаят, че училището ще осигури достатъчно добра подготовка на техните деца за кандидатстване след 12-и клас. По тази причина Софийската математическа гимназия е толкова желано училище, заяви д-р Антоан Тонев.

Имаме ученици от СМГ, които са приети в университети от Бръшляновата лига всяка година. През тази година имаме ученик от СМГ, който е приет в шест от университетите от Бръшляновата лига и това е Илияс Номан. Той през миналата година беше сребърен медалист от Международната олимпиада по математика, а сега е с бронзов медал от Международната олимпиада по математика в Япония. Илияс Номан е медалист от две международни олимпиади по математика и ще учи в университет от Бръшляновата лига с пълна стипендия, обясни директорът на Софийската математическа гимназия

„Петър Жотев от СМГ е приет в Кеймбридж и той се класира на 12-о място в света в Международната олимпиада по биология, което е абсолютното 12-о място в света и е първият европеец. Всички, класирани преди него, не са от Европа. Той е със златен медал и 12-ото място е голямо постижение. През миналата година Петър беше на второ място в света и сега събира чрез дарителска кампания средства, за да може да отиде да учи в Кеймбридж, защото таксите са много високи там, след Брекзит. Таксата на година, която трябва да плаща Петър Жотев, е 40 000 паунда“, каза д-р Тонев.

Петър Жотев е най-добрият български ученик по биология и втори в света, който мечтае да продължи образованието си в Кеймбридж. Младежът е приет да учи „Природни науки“ в Trinity College на University of Cambridge, Великобритания – университет, който е дал 121 Нобелови лауреати на света. Това съобщиха на 21 юни организаторите на дарителската кампания, която подпомага Петър за набирането на средства за обучението му в Кеймбридж

През тази година средният резултат в страната от националното външно оценяване по математика в седми клас е 35,29, той е много нисък и трябва да има реформи. А средният резултат по математика в Софийската математическа гимназия е 97,37 и е много близо до 100-те точки, каза директорът.

„Имаме 48 ученици, които са получили 100 точки по математика, както и над 90 ученици от седми клас – с между 99 и 100 точки. Нормално е тези ученици да искат да продължат да учат от осми клас в Софийската математическа гимназия. Тези ученици може да бъдат приети във всички добри училища с тези  резултати, като наш ученик отива да учи в Технологичното училище „Електронни системи“ (ТУЕС) и искам да поздравя колегите от училището за много атрактивните специалности, които имат. ТУЕС е страхотно училище и вече е на второ място след СМГ. В ТУЕС се предлага „Системно програмиране“, което е инженерна специалност за средното образование“, заяви д-р Антоан Тонев.

Той каза, че на националното външно оценяване по български език и литература в седми клас средният успех на учениците в СМГ е 90,63, което също е много висок резултат.

Четете още

Избор на редактора