Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се повиши тази седмица с 0,3 на сто до 2,338 пункта. От началото на годината нивото на индекса се вдига с 0,95 на сто (от 2,316 пункта).
Базовото ниво на ИТЦ – 1,000 пункта, е от 2005 г.
Оранжерийните домати поевтиняват с 0,9 на сто до 3,20 лева за килограм. Оранжерийните краставици поскъпват с 9 процента и се купуват 4,24 лева за килограм. Червените чушки добавят към цената си с 11,1 на сто до 3,79 лева за килограм в края на седмицата.
Картофите поскъпват с 1 стотинка и се продават по 1,25 лева за килограм, а морковите скачат с 9,8 процента и се търгуват по 1,12 лева за килограм. Зелето вдига цената си с 6 на сто до 0,88 лева за килограм.
Ябълките поскъпват с 2,2 на сто и се купуват по 1,39 лева за килограм. Цената на лимоните се вдига с 9 стотинки до 2,65 лева за килограм. Портокалите поскъпват с 3 стотинки и се търгуват по 1,80 лева за килограм, мандарините вдигат цената си с 11 стотинки до 2,22 лв./кг. Бананите се продават по 3,20 лева за килограм.
Кравето сирене поскъпва с 1,4 на сто и се търгува по 11,47 лева за килограм, а кашкавалът тип „Витоша“ поскъпва с 1,1 на сто и се продава по 18,37 лева за килограм.
Олиото се продава по 4,19 лева за литър. На Софийската стокова борса олиото и тази седмица има оферта „продава“ на цена 3,50 лева за бутилка от 1 литър.
Пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 3,8 на сто и се търгува по 2,82 лева. Пилешкото месо скача с 5,5 на сто до 6,36 лева за килограм. Захарта поевтинява с 2,2 на сто и се продава по 2,51 лева за килограм в края на седмицата.
Брашно тип „500“ се търгува по 1,40 лева за килограм.
Оризът понижава стойността си с 0,7 на сто и се купува по 2,90 лева за килограм. Яйцата поевтиняват с 1 стотинка и се продават по 0,38 лева за брой на едро в края на седмицата.