На 101 г. почина Николай Дупак, създателят на „Таганка“

На 101-годишна възраст почина заслужилият артист на РСФСР, театрален и филмов актьор, режисьор и бивш директор на „Театъра на Таганка“ Николай Дупак. Това съобщиха за ТАСС в неделя от пресслужбата на театъра.

„Николай Лукянович Дупак почина тази сутрин на 101-годишна възраст. Церемонията по поклонението ще се състои на 29 март в сградата на „Театъра на Таганка“, информираха от пресслужбата.

Николай Дупак е роден на 5 октомври 1921 г. в Старобешево, Донецка област на Украйна. През 1937 г. постъпва в театралното училище в Ростов на Дон, където успява да завърши три курса преди войната. Участва във Великата отечествена война, бил е ранен и остава инвалид. По-късно е назначен като актьор в „Мосфилм“. От 1963 до 1990 г., с кратко прекъсване, работи в „Театъра на Таганка“.

През пролетта на 1964 г. именно той покани Юрий Любимов в театъра за позицията на художествен ръководител. Актьорът се снима в десетки филми, сред които „Четиридесет и първа“, „Момчета“, „Служиха двама другари“, „Криминално разследване“, „Капитан Немо“ и др. С негово участие са построени Културният център-музей на Висоцки, Домът на руската диаспора „Александър Солженицин“ и други обекти.

Четете още

Избор на редактора