На 96 почина легендарният Тони Бенет

Тони Бенет, последният от големите изпълнителите на САЩ, отдаден на класическата американска песен и умел ковач на нови музикални стандарти като „I Left My Heart In San Francisco“, с кариера, продължила десетилетия наред и спечелила му почитатели от ранга на Франк Синатра и Лейди Гага, почина на 96-годишна възраст, само две седмици преди рождения си ден, съобщават световните осведомителни агенции.

Публицистката Силвия Уайнър потвърди смъртта на Бенет пред Асошиейтед прес, като каза, че кончината му е настъпила в неговия роден град Ню Йорк. Конкретна причина не се посочва, но през 2016 г. певецът, истинското име на когото е Антъни Доминик Бенедето, беше диагностициран с болестта на Алцхаймер.

През същата година той публикува и мемоари, озаглавени „Тъкмо започвам“.

Певецът разкри, че е диагностициран с болестта на Алцхаймер в началото на 2021 г., но че е продължил да записва и след диагнозата. „Животът е дар, дори и с болестта на Алцхаймер“, написа той в Туитър.

По-късно през 2021 г. Тони Бенет преустанови концертната си дейност.

Последният от големите салонни певци от средата на 20-и век, Бенет често казва, че амбицията му през целия живот е била да създаде „по-скоро хитов каталог, отколкото хитови записи“.

Бенет е издал над 70 албума, които му носят 19 конкурентни награди „Грами“ и една почетна. Всички отличия с изключения на две изпълнителят, който се радваше на дълбоката и трайна обич както на феновете, така и на колегите си, печели, след като е прехвърлил 60-те, отбелязва Асошиейтед прес.

Бенет не разказваше собствената си история, а оставяше музиката да говори. За разлика от своя приятел и ментор Франк Синатра, той по-скоро интерпретира дадена песен, отколкото я въплъщава. Ако в пеенето и публичния му живот липсваше големият драматизъм на Синатра, Бенет привличаше с лежерен, учтив маниер и необичайно богат и издръжлив глас – „тенор, който пее като баритон“, както сам се наричаше. Това го правеше майстор както на гальовните балади, така и на песните с по-забързано темпо.

„Харесва ми да забавлявам публиката, карайки я да забрави проблемите си“, каза Тони Бенет пред Асошиейтед прес през 2006 г. „Мисля, че хората се трогват, когато чуят нещо искрено и честно, а може би и с малко чувство за хумор. Просто обичам да карам хората да се чувстват добре, когато пея“.

Бенет често е възхваляван от колегите си, но паметни остават думите на Франк Синатра в интервю за сп. „Лайф“ през 1965 г.: „За мен Тони Бенет е най-добрият певец в бранша. Той ме вълнува, когато го гледам. Той ме трогва. Той е певецът, който постига това, което композиторът е намислил, а вероятно и малко повече“.

Тони Бенет не само оцелява по време на възхода на рок музиката, но издържа толкова дълго и толкова успешно, че си спечелва нови почитатели и сътрудници, някои от които са достатъчно млади, за да бъдат негови внуци.

През 2014 г., на 88-годишна възраст, Бенет счупи собствения си рекорд за най-възрастния жив изпълнител, позиционирал албум на върха в престижната класация Билборд 200, с „Cheek to Cheek“, негов дуетен проект с ексцентричната поп звезда Лейди Гага.

Три години по-рано той покори чартовете с „Duets II“, записан в сътрудничество със  съвременни изпълнители като Лейди Гага, Кари Ъндърууд и Ейми Уайнхаус в последния й студиен запис.

Връзката му с Уайнхаус е запечатана в номинирания за награда „Оскар“ документален филм „Ейми“, който показва как Бенет търпеливо окуражава несигурната млада певица чрез изпълнението на „Body and Soul“.

Бенет си е сътрудничил и с други големи звезди на музиката като Пол Маккартни, Арета Франклин, Уили Нелсън, Боно от Ю Ту.

Изпълнителят отбеляза 90-ия си рожден ден през 2016 г. с парти в Ню Йорк, което привлече знаменитости като Брус Уилис и Джон Траволта. „Емпайър Стейт Билдинг“ изнесе светлинно шоу негова чест.

Последният му албум, издаден през 2021 г. „Love for Sale“, отново включваше дуети с Лейди Гага.

За Бенет, един от малкото изпълнители, които лесно преминаваха между поп и джаз, подобни сътрудничества бяха част от неговия кръстоносен поход за представяне пред нова публика на великите американски песни.

„Никоя страна не е дала на света толкова страхотна музика. Коул Портър, Ървинг Бърлин, Джордж Гершуин. Тези песни никога няма да умрат“, каза Тони Бенет в интервю за сп. „Даунбийт“ през 2015 г.

Освен пеенето, изпълнителят преследва страстта си към рисуването през целия си живот, като взема уроци и носи своя скицник на път. Негови картини, подписани с фамилното му име Бенедето, фигурират в публични и частни колекции. „Обичам да рисувам толкова, колкото обичам да пея“, казва Бенет пред Асошиейтед прес през 2006 г. „Това се оказа истинска благословия в живота ми“.

През юни 2007 г. Тони Бенет се жени за бившата учителка Сюзан Кроу след 18-годишна връзка. Той има четири деца от двете си предишните си съпруги – Патриша Бийч и Сандра Грант.

Четете още

Избор на редактора