Незабравимите роли на Ален Делон

Ален Делон е един от най-емблематичните актьори на френското кино, известен със своите харизматични и запомнящи се роли. Той почина на 18 август на 88-годишна възраст.

Ето някои от най-добрите филми и роли, с които ще го запомним:

1. „Самураят“ (1967)
В този класически филм на Жан-Пиер Мелвил, Делон играе ролята на хладнокръвен наемен убиец на име Джеф Костело. Филмът е известен със своята стилна режисура и минималистичен подход, а Делон създава един от най-иконичните образи в кариерата си.

2. „Под яркото слънце“ (1960)
В този филм, базиран на романа „Талантливият мистър Рипли“ от Патриша Хайсмит, Делон играе ролята на Том Рипли, млад мъж, който се впуска в опасни игри на измама и убийство. Ролята му в този филм го утвърждава като един от водещите актьори на своето време.

3. „Роко и неговите братя“ (1960)
Под режисурата на Лукино Висконти, Делон играе ролята на Роко, млад мъж, който се опитва да намери своето място в живота заедно със своите братя. Филмът е емоционално наситен и показва широкия актьорски диапазон на Делон.

4. „Гепардът“ (1963)
В този исторически епос, отново под режисурата на Висконти, Делон играе ролята на Танкреди, млад аристократ, който се опитва да се адаптира към промените в Сицилия през 19-ти век. Филмът е известен със своята визуална красота и дълбочина.

5. „Червеният кръг“ (1970)

В този криминален трилър, Делон играе ролята на Кори, майстор крадец, който се събира с други престъпници за да извърши сложен обир. Филмът е известен със своята напрегната атмосфера и сложен сюжет.

6. „Господин Клайн“ (1976)

В този филм, Делон играе ролята на Робер Клайн, търговец на изкуство в окупирана от нацистите Франция, който се оказва въвлечен в опасна игра на идентичности. Ролята му в този филм е една от най-сложните и запомнящи се в кариерата му.

Ален Делон оставя незабравима следа в киното със своите многобройни и разнообразни роли. Той беше актьор, който успява да съчетае харизма, талант и стил, превръщайки се в истинска легенда на световното кино.

Четете още

Избор на редактора