Неизветна досега частна колекция ще покаже „Шипка“ 6

Неизвестна досега художествена сбирка на колекционера Иван Бояджиев (1888-1972) ще бъде представена от 7 март в галерията на Съюза на българските художници (СБХ) на столичната ул. „Шипка“ 6, съобщават организаторите от СБХ и галерия „Роял“.

Експозицията „Колекция „Иван Бояджиев“ – откритието“ се състои от 150 произведения – живопис, рисунка и графика. Тя представя извадка от българското изкуство от първата половина и средата на 20-и век. Сред авторите в изложбата са Никола Танев, Борис Денев, Александър Мутафов, Константин Щъркелов, Иван Христов, Петър Морозов, Марио Жеков, Здравко Александров, Дечко Узунов, Иван Пенков, Константин Трингов, Бинка Златарева, Никола Кожухаров, Димитър Гюдженов и др.

„Експозицията разказва и за неизвестния до този момент колекционер Иван Бояджиев, който е бил сред най-големите търговци в областта на външната търговия в началото на ХХ в. в България. Неговата дейност като колекционер и меценат се свързва с дейността на прочутата за времето си „Галерия на 6-те“, открита през 1927 г. в помещение на неговия магазин на ул. „Търговска“ 2 в София“, разказват от СБХ. По думите им колекцията е останала съхранена през годините от наследниците на Иван Бояджиев, а запазването на нейната цялост ѝ придава уникална стойност

Четете още

Избор на редактора