Изложба на художника мистерия Рембранда

Експозицията “Иван Георгиев – Рембранда – познатият и непознатият“ ще бъде открита на 28 февруари и ще продължи до 19 март в Галерия „Нюанс“, съобщиха от галерията.

През 2023 се навършват 85 години от рождението на художника и отдаваме своята почит към огромния труд на този незаслужено непознат виртуоз на българската живопис от втората половина на ХХ век.

Съпътстващ изложбата ще бъде и единственият аудиовизуален материал за Иван Георгиев – Рембранда – документалният филм за художника с режисьор Анна Петкова, който ще бъде прожектиран в галерията.

Иван Георгиев е представител на независими течения в живописта в страната. Още от завършването на образованието си в Академията Рембранда решава да се отдели от светския живот и никога да не покаже своите работи приживе.

Това негово решение от една страна лишава публиката от възможността още от самото начало да оцени неговия неповторим талант и визионерство, но от друга дава на художника свободата, без която едва ли би могъл да изрази по този начин своите търсения и вълнения.

За пръв път негови платна се излагат от куратора и колекционер Максимилиян Киров като част от колективна изложба през 1995 – година след смъртта на художника. Най-обемната, ретроспективна изложба на творби на художника е през април 2008 г. в Софийска градска художествена галерия.

В рамките на изложбата ще бъдат показани публично произведения от частната колекция на Александър Георгиев – колекционер с неповторим усет към неконюнктурно за времето си изкуство. Благодарение на делото му са съхранени цели колекции от работите на едни от най-значимите, но често непозанти художници. Сред тях са и тези на Иван Георгиев – Рембранда.

Четете още

Избор на редактора