Немската машина прегази Шотландия на старта на Евро 24

Националният отбор на Германия, който е домакин на Европейското първенство по футбол, започна много силно участието си на турнира, като се наложи над тима на Шотландия с 5:1. Първите два гола за Бундестима вкара 21-годишните Флориан Вирц и Джамал Мусиала още преди да изтече 20-ата минута. Така те станаха първите двама играчи на 21 години или по-малко, които се разписват на европейски финали за един отбор.

В добавеното време на първата част Кай Хаверц се разписа от дузпа, която бе отсъдена след преглед на системата за видео асистенция в помощ на съдиите (ВАР), а централният защитник на шотландците Райн Портъс бе изгонен с директен червен картон. На резервата на Германия Никлас Фюлкруг му трябваха само 5 минути на терена, за да вкара четвъртото попадение за домакините. Антонио Рюдигер вкара в собствената си врата за гостите, но в добавеното време Емре Джан направи 5:1.

Германия бе спечелил предишния сблъсък между двата отбора  на финали на Европейско първенство през 1992 година с 2:0 в групите.

Мачът започна в бързо темпо, а домакините бързо се настаниха пред вратата на Шотландия. В десетата минута Тони Кроос направи майсторски диагонален пас надясно към Йозуа Кимих, който веднага подаде на Флориан Вирц, а звездата на германския шампион Байер Леверкузен с удар от границата на наказателното поле откри резултата. Вратарят Ангъс Гън само докосна топката, която се отби в десния му стълб и влетя в мрежата. Попадението отприщи голяма радост и на селекционера Юлиан Нагелсман, който е най-младият на турнира.

В 19-ата минута Кай Хаверц подаде на Джамал Мусиала в наказателното поле, играчът на Байерн Мюнхен си поведе топката и с мощен удар под напречната греда направи 2:0.

В средата на първата част бе отсъдена дузпа за Германия за нарушение срещу Мусиала, но преглед с ВАР показа,  че фаулът е извън наказателното поле и решението бе променено. Дузпа обаче бе отсъдена в самия край на полувремето за тима на Нагелсман, отново след преглед с ВАР. Портъс бе изгонен с червен картон за нарушението срещу Илкай Гюндоган, а Хаверц реализара от 11 метра за 3:0.

След почивката резервата Никлас Фюлкруг направи 4:0 в 68-ата минута с неспасяем удар в левия ъгъл на Гън. Малко след това таранът на Борусия Дортмунд вкара и второ попадение, но то отменено заради положение на засада.

В 87-ата минута след рикошет в Антонио Рюдигер при изпълнение на свободен удар топката влетя в мрежата зад Мануел Нойер – 4:1. Този гол предизвикас неистова радост сред привържениците на Шотландия, като в Мюнхен бяха пристигнали близо 200 хиляди, като огромна част от тях останаха извън стадиона. В третата минута на добавеното време още една резерва на Германия – Емре Джан, се разписа с премерен удар в левия ъгъл за крайното 5:1.

С този успех Германия почти си осигури класиране за осминафиналите. След 5 дни Германия ще изиграе втория си мач срещу Унгария в Щутгарт, а в същия ден Шотландия ще се изправи срещу Швейцария в Кьолн, съобщава БТА.

Срещата бе предшествана от официалното откриване на надпреварата, участие в което взеха 269 танцьори. За разлика от други години музикалната част не бе на самия стадион, а на отделен концерт в Щутгарт, за чието оформление се погрижи DJ Робин Шулц. Без съмнение най-затрогващият момент бе отдаването на почит на легендата на немския футбол Франц Бекенбауер, който почина на 7 януари тази година. Поради тази причина купата „Анри Делоне“, за която ще се борят отборите на Евро 2024, бе внесена от вдовицата на Кайзер Франц Хайди, редом до бившите играчи на Бундестима Юрген Клинсман и Бернард Дийтц. Слагайки трофея на специалната поставка тя със сълзи на очи помаха към небето и този жест нямаше как да не трогне присъстващите германски и шотландски фенове.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от 433 (@433)

Четете още

Избор на редактора