Немският софтуерен гигант САП ще съкрати 10 000

Германският софтуерен гигант САП (SAP) разширява плана си за намаляване на работната сила, се казва в съобщение на компанията, цитирано от ДПА.

Вместо предварително планираните 8000, САП обяви снощи, че ще бъдат засегнати между 9000 и 10 000 от настоящите работни места.

Софтуерният гигант, базиран в град Валдорф в Югозападна Германия, има 105 315 служители в края на второто тримесечие, около 3000 по-малко от предходното.

САП засили фокуса си върху изкуствения интелект (AI) като ключова област за растеж, а през януари обяви програма за преструктуриране.

Въпреки трудната икономическа ситуация, оперативната печалба на компанията през второто тримесечие нарастна с повече от очакваното.

Компанията регистрира печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизация (EBITDA) с 33 на сто ръст на годишна база до 1,94 милиарда евро (2,11 милиарда долара), се казва в съобщението.

Приходите за тримесечието са нараснали с 10 на сто до 8,29 милиарда евро, в сравнение с 7,55 милиарда евро миналата година.

Компанията потвърди и прогнозата си за 2024 г.

Благодарение на разширяването на своята програма за съкращаване на работни места и свързаното с това увеличение на спестяванията, германската компания очаква да постигне допълнителни 0,2 милиарда евро оперативни приходи през следващата година./БТА

Четете още

Избор на редактора