Ние и още 41 страни съветваме Русия да се махне от Запорожката АЕЦ

42 държави, сред които и България, призоваха Русия да изтегли войските си от територията на Запорожката АЕЦ и да я предаде на Украйна. Изявлението е публикувано от мисията на ЕС към организациите на ООН във Виена.

Киев и Москва взаимно се обвиняват за обстрели на територията на АЕЦ „Запорожие“. Украйна твърди, че атаките са дело на Москва и са метод за „ядрено изнудване“. Вчера в станцията се включи аварийната защита, предотвратяваща прегряване.

Кореспондент на БиБиСи успя да се свърже с един от украинските инженери в централата, който описва ситуацията като „близка до Фукушима“. Той твърди, че централата е обстрелвана редовно именно от руска страна. „На територията на станцията има площадка, на която съхранявахме тежки метални конструкции. На нея сега са разположени руски артилерийски установки, които обстрелват централата, имитирайки удари откъм Украйна – твърди инженерът. – Аз лично видях обстрел от тази площадка, видях изстрела и къде отиде снарядът. Полетът му трая по-малко от 3 секунци. Всички тук знаят откъде се стреля и на къде.“

На станцията хората продължават да работят, но липсва персонал, а останалите са страшно уморени и изплашени, описва ситуацията инженерът. „Вътре в самата централа има огромно количество руска военна техника – камиони, оръдия, дори ракетни системи „Град“ с пълен боекомплект ракети“, разказа украинският свидетел пред БиБиСи.

„Разполагането на руски войски и оръжия в атомната електроцентрала е неприемливо“, се казва в документа, подписан от представители на 42 държави, сред които всички членки на ЕС, както и САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Норвегия, Япония и др. Според тях действията на Русия нарушават принципите за безопасност, които всички членове на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) са длъжни да спазват.

В изявлението се казва, че Русия трябва да предаде контрола върху атомната електроцентрала на Киев и тогава експертите на агенцията ще могат да инспектират обекта.

Четете още

Избор на редактора