Нобелова лауреатка зове за протест срещу високите цени

Група френски интелектуалци, в това число и Нобеловата лауреатка за литература Ани Ерно, призоваха сънародниците си да излязат на протестите, планирани от левицата следващата седмица и обвиниха френския президент Емнаюел Макрон, че не прави нищо, за да помогне на хората да се справят с високите цени, докато някои компании трупат извънредни печалби, предаде Ройтерс.

Призивът е подписан от 69 интелектуалци, в това число режисьори, писатели и университетски преподаватели. В текста на призива, публикуван във в. „Журнал дю диманш“, се казва, че правителството не прави достатъчно, за да се бори срещу покачването на енергийните цени и отказва да увеличи данъците на компаниите, които имат извънредни печалби заради високата инфлация.

Подписалите се под писмото призовават хората да излязат на протест на 16 октомври, който е организиран от радикалната левица „Непокорна Франция“. Протестът ще бъде в момент, в който Макрон среща съпротива от страна на синдикатите относно планираната от него пенсионна реформа и на фона на стачки на работници с искане за увеличаване на заплатата в различни сектори, от търговията на дребно до рафинериите.

Ани Ерно стана първата писателка от Франция, спечелила Нобеловата награда за литература.

Четете още

Избор на редактора