Нови избори наесен все по-вероятни

Няколко предварителни впечатления от избори юни 2024 г.

  1. Изключително ниска предизборна активност.
  2. Много ще се говори кой е виновен за тази ситуация, но вероятно сумарните действия на почти всички играчи доведоха до този резултат.

3.Може да се говори за ниска легитимност на политическата система в следващите месеци.

  1. Добре е да се има предвид, като се започне с избор на ръководства на институциите.
  2. В абсолютни числа, всички освен ИТН губят избиратели.
  3. Даже ГЕРБ май падат под 600 000 избиратели.
  4. ГЕРБ са първи с огромна преднина в проценти.
  5. Огромен губещ са ПП-ДБ. И като проценти, и като абсолютни числа. Трябва изумително сериозен анализ да си направят.
  6. Чакат се точните числа, за да се види дали и колко губят останалите политически сили.
  7. БСП имаше 4 евродепутата досега, сега получават май само 1.
  8. Възраждане получават повече гласове на евроизборите, отколкото на вътрешните.
  9. Величие има огромен успех. Което трябва много да притесни нормалните политически сили. Те са крайните конспиратори, които са избягали от Възраждане, които пък избягаха от ВМРО. Липсата на нормални комуникации в сферата на науката, историята, политиката и т.н. дават възможност на политически авантюри да избуяват.
  10. Всички други малки партии планирано откъснаха проценти от големите, разпиляха вота. Но са и ясен знак, че големите не са се справили.
  11. Две партии си скриха лидерите от дебат. Явно ги е страх, че нямат компетенция. Но телевизиите, вместо да бойкотират тези партии, продължиха да излъчват монолозите им.
  12. Борисов трябва да си изпълни заканите: „Първите носят отговорност за съставяне на правителство.“ Всичко друго е бягство от отговорност. Да видим дали поне веднъж от 2017 г. насам ГЕРБ ще успеят да направят правителство.
  13. В Австрия настъпват националистите. Което ще направи изключително сложно гласуването за включването на България в сухопътния Шенген в края на годината. За пореден път ГЕРБ и ДПС предизвикаха избори и получиха политически дивиденти за тях си, като принесоха в жертва интересите на България.
  14. ПП-ДБ направиха фрапиращи грешки, особено комуникационни. И те започнаха още по времето на кабинета Денков, като не успяха да обяснят защо са в Сглобката, какво правят, какво постигат, как се държат ГЕРБ.
  15. Все пак трябва да се отчете, че ПП-ДБ запазват позиции, въпреки огромната коалиция, която се сформира срещу тях. Уж непонасящи се помежду си партии, институции, медии, всичко беше включено в атака срещу тях. Даже преминаха нормалните граници по едно време и самите избиратели видяха, че това не е нормално. Може би затова се върнаха и подкрепиха ПП-ДБ на финала.
  16. ПП-ДБ направиха за пореден път грешката на демократичните партии – да решат, че сами могат да се справят с мафията. Откъснаха се от избиратели те си, не комуникираха достатъчно, не ги чуваха каква обратна връзка им дават.
  17. Кампанията на ПП-ДБ беше най-сбърканата кампания от много време насам. Объркаха стратегията, посланията, каналите, тайминга.
  18. ПП-ДБ трябва категорично да се поставят в опозиция на ГЕРБ и ДПС, но с ясна комуникация защо го правят. Тъкмо ще имат малко време да се преструктурират. И да променят комуникационната си стратегия.

Като цяло сериозна победа на Обединените анти-реформаторски политически сили, които не искат почти никакви промени. Те добре играха с чувствата на своите избиратели и със страховете на другите избиратели. Но като знаем смелостта на победителите, нови избори наесен изглеждат все по-вероятни.


От Фейсбук профила на автора

Четете още

Избор на редактора