Нови правила за мигрантите! Европа с три варианта

Нови законодателни предложения за връщанията на нелегалните мигранти ще предложи скоро Еврокомисията, съобщи председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Темата за миграцията беше основна на заседанието на европейските лидери, което приключи снощи.

„Едва 20 на сто от тези, които нямат право да останат в ЕС, се връщат в страните по произход“, каза фон дер Лайен, цитирана от БНР. На въпрос за изнесените центрове, тя заяви, че са обсъждани три различни елемента за три различни ситуации.

„Яхия Синуар“ е отговорен за огромни страдания, в т.ч. и отвличания, терористични атаки на „Хамас“ – така председателят на Европейския съвет Шарл Мишел коментира новината за убийството на лидера на групировката. „Синуар беше лидер на терористична организация и мозъкът, който стоеше зад атаката на 7 октомври. Неговата смърт сериозно отслабва „Хамас“, каза от своя страна фон дер Лайен.

Лидерите приеха и заключения за ситуацията в Близкия Изток, като фон дер Лайен обвини Иран за нея: „Основният играч зад всичко това е Иран и неговите проксита „Хизбула“, „Хамас“, хусите. Иран също така снабдява Русия с дронове и помага на Северна Корея“.

Запитана за плана на победата на Зеленски тя каза, че лидерите го подкрепят, но не може да отговори за приемането на Украйна в НАТО“.

Четете още

Избор на редактора