Новото чудо в баскетбола Уембаняма – не феномен, извънземен

Никога досега в историята не е имало по-скучен и очакван драфт в НБА като 2023. По-предвидим даже от 2003, когато всички очакваха Леброн да е номер едно.

Отсега всичко е ясно, букмейкърите почти не примат залози за N1. То е запазено отсега за Виктор Уембаняма. 223 сантиметра, перфектна физика, изумителна техника, може да играе даже като плеймейкър, забива чадъри като Шакил О Нийл, пъргав и техничен като Майкъл Джордън, вкарва тройки като Стеф Къри. Не феномен, извънземен.

Виктор е роден на 4 януари 2004 в покрайнините на Париж. Родителите му са бивши спортисти. Баща му Феликс (ръст 200 см.) е лекоатлет, специализира се в скачаеч на дълъг скок. Той е от Конго. Майката Елоди е французойка (192 см.), играла е баскетбол, както и нейните родители.

Скаутите на НБА са категорични, че семейната среда е голям плюс в бъдещата му кариера и ще помогне на младия талант да се развие като суперзвезда. Но засега той играе в шампионата на Франция. Започва в „Нантер“, след това излиза за АСВЕЛ, а този сезон е в „Метрополитан“.

Уембаняма е като черен щъркел сред ято бели. Първото, което се набива в очи, разбира се, е ръстът му. На своите 18 години Виктор вече се извисява до невероятните 223 см. – колкото е най-високият играч в НБА – сърбинът Бобан Марянович. Уембаняма има и феноменален размах на ръцете – 243 см.

Но на площадката младият французин изглежда още по-висок, отколкото е. Вижте на снимката със звездата на френския баскетбол Руди Гобер, който е висок 216 см.

Той вече изуми Америка при първата си поява там – за два приятелски мача с отбор от G-лигата – „Игнайт“, където играе друг кандидат за драфта Скът Хендерсън. Почти сто процента е сигурно, че те ще бъдат избрани под първи и втори номер.

„От всички колеги и съперници в драфта, за които съм чувал и виждал, мисля че той е най-добрият. Ако аз не бях се родил, той щеше да е номер едно“, казва с призвание и чувство за хумор Уембаняма за Хендерсън.

В първия мач, в който побеждава «Игнайт» (122:115), Уембаняма вкарва 37 очков, взема четири борби и прави пет чадъра. На площадката той е просто феноменален. Вкарва за изумление на американците седем тройки и то не обикновени: или в движение, или след заслон, или с отскок.

Във втората среща „Метрополитан“ взема реванш (112:106), а Виктор записва на сметката си 36 точки, 11 борби, четири чадъра и четири красиви асистенции. Като за екстра на наблюдателите, прави и една нереална забивка през човек, която кара американците да почнат да се кръстят.

Освен това за изумление на всички и в двата мача с „Игнайт“ Виктор взема дейно участие в защитата на отбора, въпреки че той за първи път в живота си играе 48 минути по правилата на НБА.

Уембаняма обича и умее да играе в защита. Той е универсален както на периметъра, така и в трисекундната зона. А пък с размаха на ръцете си буквално е създаден за чадъри. На световния шампионат за юноши той прави по 5,7 чадъра средно за игра.

Игра в защита, стрелба, ръст, размах на ръцете, атлетизъм, координация, дрибъл, подвижност… Виктор напълно отговаря на всички изисквания на съвременната НБА.

Неслучайно Стефен Къри казва за него – Уембаняма сякаш е програмиран и създаден в NBA 2K с чит-кодове. Но не само Стеф оценява по достойнство таланта на бъдещия номер номер.

„В последните няколко години всички в драфта си приличаха, а той изглежда като извънземен. Никога досега не бях виждал толкова висок баскетболист да се движи така изящно и леко по площадката. Като при това дриблира, стреля извън дъгата с отскок, блокира удари. Виктор е безусловно талантът на поколението си. Дано опази здравето си, това е най-важното“, казва за него Леброн Джеймс.

„Той е невероятен. Как стреля, как се движи…Той е изключително бърз за габаритите си, блокира много стрелби, страхотен е в защита. Феноменален“, не пести похвали и Янис Адетокунбо.

„Такъв талант и майсторство просто връщат усмивката на лицето, ако се занимавате с баскетбол. 220-сантиметров младеж, който може да прави всичко на площадката. Това вдъхновява децата. Всички в лигата го очакваме“, казва пък Кевин Дюрант.

„Провървя ни на нас, французите, че имаме такъв талант. Ние не бяхме виждали такъв играч като Виктор. Аз го знам от 13 години. Всички бяхме убедени, че ще бъде уникален. А той е вече зрял и знае какво иска“,  отбелязва и Руди Гобер.

Похвалите от топ играчите в световния баскетбол Виктор приема скромно: „Разбира се, за мене е чест, но това нищо не променя. Аз още нищо не съм направил“.

По принцип водещите играчи в лигата вече са готови да посрещнат идването на младия конкурент. Готови са и мениджърите, които отсега кроят планове как да го получат.

В НБА даже се опасяват, че някои клубове към края на сезона ще предприемат тактиката, наречена „танкинг“. Това е, когато отборът започва нарочно да пада, за да заеме по-долно място в класирането. Така увеличава шанса си да спечели първия пик в драфт-лотарията.

В нея участват само отборите, които не са успели да се класират за плейофите.

„Аз зная, че на много отбори от НБА им текат слюнки от устите само при мисълта, че могат да получат Виктор при лотарията. Но през сезона те са длъжни да играят честно“, предпреждава шефът на НБА Адам Силвър.

До Драфт–2023 остават осем месеца. Първо, през това време Уембаняма ще успее да поиграе в шампионата на Франция. Второ, представя му се идеален шанс да се изяви за националния отбор на световното първенство през ноември. Така че може да вдигне още сериозно цената си.

Янис, Лука Дончич, Никола Йокич не са сами. Идва Виктор. Предстои още един голям триумф на европейския баскетбол в НБА.

Четете още

Избор на редактора