Нов тоалетен скандал в шаха

Нов тоалетен скандал в шаха. Този път не в столицата на Калмикия – Елиста, а по време на испанското държавно първенство.

22-годишният гросмайстор Кирил Шевченко беше изгонен от испанския отборен шампионат за 2024 г. , след като равенството му срещу гросмайстора Басем Амин в първи кръг и победата над гросмайстора Франсиско Валехо във втория кръг се превърнаха в загуби.

Когато редовното отсъствие на Шевченко от дъската предизвика подозрение във втория кръг, в тоалетната беше открит заключен телефон, като арбитрите твърдяха, че телефонът е свързан с Шевченко въз основа на почерк и поведение.

Валехо има опит с тоалетните скандали. През 2006 г. той беше в екипа на 19-ия световен шампион Веселине Топалов в мача за шахматната корона в Елиста. Тогава противникът на българина Владимир Крамник беше уличен, че посещава тоалетната по около 50 пъти по време на първите партии.

Отборното първенство на Испания за 2024 г. се провежда в северноафриканския испански град Мелила от 12 до 18 октомври.

Шевченко, който е роден в Украйна, но играе за Румъния, е номер 69 в света и стана гросмайстор на възраст от 14 години и девет месеца. Най-големите му постижения включват спечелването на Европейското отборно първенство по шахмат с Украйна през 2021 г., както и индивидуалното Lindores Abbey Blitz в Рига през същата година, където той оглави таблицата пред гросмайсторите Фабиано Каруана и Арджун Еригаиси .

В решението си главният арбитър Оскар Бруно де Прадо Родригес обяснява, че разследването е предизвикано от това, че Вайехо се е оплакал на съдията, че Шевченко, прекарва твърде дълго време далеч от дъската. Арбитърът повдигнал въпроса пред Шевченко, който казал, че има проблем и трябва да отиде до тоалетната. Съдията напомнил на играча, че е необходимо да поиска разрешение за посещение на тоалетната, разположена извън залата за игра в обща част с две кабини и три писоара.

Посещенията продължили, като арбитърът помолил член на организационния комитет да проучи. Той видял Шевченко да посещава отделна кабина и там намерили нов мобилен телефон с ръкописна бележка „¡No toques! ¡El teléfono se dejó para que el huésped contestara por la noche!“ („Не пипайте! Този телефон е оставен, за да може собственикът да отговаря през нощта!“)

Телефонът бил конфискуван и тоалетната заключена.

След края на партията арбитрите сравнили ръкописната бележка с протоколите на Шевченко и открили прилики в мастилото и почерка.

Когато беше предизвикан относно подробностите, с помощта на съотборника си гросмайстор Даниил Юфа като преводач, Шевченко отрече всичко.

 

 

Четете още

Избор на редактора