Ножари и ковачи на 3-дневен пленер в Плевен

В Плевен ще се състои ножаро-ковашки пленер „Огън и искри“. Организатор е Гилдията на българските ножари и ковачи, с подкрепата на Община Плевен и домакинството на Регионалния исторически музей, съобщават от общинската администрация.

В три поредни дни от 27 до 29 септември посетителите на пленера ще имат възможност да наблюдават на живо работата на най-добрите ножари и ковачи в страната, които ще покажат различните етапи от изработката на ножа – един от най-старите инструменти, познати на човечеството. Всички работилници и щандове ще бъдат разположени в двора на Регионалния исторически музей.

Присъстващите ще имат възможност да научат повече за историята и традициите на ножарството в България, да се запознаят отблизо с начина на обработка на метала – от коването и оформянето до финалните детайли, които придават уникалност на всеки изработен продукт. Посетителите ще имат възможност да се включат и лично в работилниците и сами да изработят сувенирно ножче за спомен от пленера. Пленерът включва и индивидуални демонстрации от свободните майстори.

Припомняме, че през миналата година отново в края на месец септември се състоя първото издание на пленера. Участие тогава взеха около 40 майстори от страната.

С ножаро-ковашкия пленер „Огън и искри“ в Плевен се закрива сезонът на ножарските събития в България. Входът за посетители в парка на музея ще е свободен. /БТА

Четете още

Избор на редактора