Норвегия: Забрана за руски туристи от днес

Забрана за влизане на руски туристи в Норвегия влезе в сила от днес по разпореждане на правителството на страната, което обяви този ход миналата седмица, предаде ТАСС.

Транзитните пътувания през Норвегия до други европейски страни, включително Финландия, също вече са невъзможни.

Както по-рано уточни норвежкото правителство, новите правила няма да се прилагат за руснаци, пътуващи до Норвегия за посещение на близки роднини, за притежателите на сертификати, че са жители на граничния район, студентски и работни визи, както и на разрешения за пребиваване в страните от Шенгенското пространство.

Норвежките гранични служители ще имат право да отказват влизане в страната на руснаци с многогодишни туристически визи, издадени по-рано от самата Норвегия или от други шенгенски държави. Норвегия не е издавала туристически визи на руснаци от 2022 г. насам. В същото време руските граждани могат да посещават кралството с визи на други шенгенски държави.

„Лятото почти настъпи и ние не искаме руснаците да могат да пътуват до Норвегия или други шенгенски държави просто като туристи при липса на основателни причини [докато конфликтът в Украйна продължава]“, заяви по-рано министърката на правосъдието и обществената сигурност на страната Емили Енгер Мел.

Четете още

Избор на редактора