Носителят на Нобела за мир ще бъде обявен днес

Носителят на Нобеловата награда за мир за 2022 г. ще бъде обявен в Осло днес.

„Вашингтон поуст“ коментира, че макар номинациите да приключиха през февруари – преди нахлуването на Русия в Украйна – се смята, че войната може да има ефект върху окончателното решение, тъй като Норвежкият Нобелов комитет често прави политически изявления чрез избора си.

През 2021 г. той постави фокуса върху медийната свобода с награди за журналистите Дмитрий Муратов от Русия и Мария Реса от Филипините, а през 2020 г. почете Световната продоволствена програма. В светлината на настоящите събития 2022 г. може да бъде отново свързана с политика.

„Ройтерс“ припомня, че според шведския индустриалец Алфред Нобел наградата трябва да отиде при човека, „който е направил най-много или най-доброто за развитието на международната общност, премахването или намаляването на постоянните армии и създаването и насърчаването на мирни конгреси“.

Хиляди хора могат да предлагат имена: членове на правителства и парламенти; настоящи държавни глави; университетски преподаватели по история, социални науки, право и философия, бивши носители на Нобелова награда за мир и други.

Тази година има 343-ма номинирани. Сред фаворитите на букмейкърите са вестник Kyiv Independent, украинският президент Володимир Зеленски и Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).

Четете още

Избор на редактора