„Нощните вълци“ на Путин тръгват на поход към Берлин

Стотици верни на Кремъл рокери от мотоклуба „Нощни вълци“ преминаха по улиците на Москва и се отправиха на „патриотичен“ мотоциклетен поход през Европа, предаде Франс прес.

Мотошествието, което беше поведено от основателя и лидер на клуба Александър Залдастанов, известен още като „Хирурга“, има за цел да завърши на 9 май в Берлин.

Няколко от участниците развяваха руски и съветски знамена. Някои имаха изписана на мотоциклетите си буквата „Z“, превърнала се в символ на така наречената специална военна операция на Русия в Украйна, започнала през февруари миналата година.

Кръстен „Пътищата на победата“, походът възприе традиционния лозунг на руската офанзива в Украйна: „Никога не изоставяме своите“.

Според организаторите е планирано за 1 май мотоциклетната колона да достигне Волгоград, бившия Сталинград, където се разиграва кръвопролитната битка между войските на Съветския съюз и нацистка Германия през Втората световна война, която обръща хода на войната в полза на СССР и съюзниците му.

След това рокерите ще продължат към Донбас в Източна Украйна, където се водят ожесточени боеве и където те ще раздават помощи на цивилните и руските войници.

„Жителите на Донбас и ние сме един народ“, каза пред Франс прес 34-годишният Артьом, преди да се включи в похода.

Залдастанов, който се самоопределя като „приятел“ на руския президент Владимир Путин, е санкциониран от Запада за подкрепата си за анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и руското настъпление в Украйна.

През май 2015 г. му беше забранено да влиза в Полша, където искаше да организира „мотопоход на победата“ през Европа. Наложените срещу него от Варшава ограничителни мерки предизвикаха недоволството на руската дипломация, посочва Франс прес.

Четете още

Избор на редактора